Slovenija

Pri radarjih svetovali isti strokovnjaki kot pri Stožicah

STA / S.R.
21. 5. 2013, 14.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je nad danes objavljenim poročilom računskega sodišča, ki je projektu javno-zasebnega partnerstva pri nadgradnji in avtomatizaciji cestnega prometa dal negativno mnenje, presenečen.

Mediaspeed
Franc Kangler.

Kot je dejal za STA, so mariborski občini svetovali isti pravni strokovnjaki kot v primeru Stožic.

"Razočaran sem nad ugotovitvami računskega sodišča, glede na to, da so nam projekt pripravljali največji pravni strokovnjaki za javno-zasebna partnerstva. Gre za iste ljudi, ki so pripravljali tudi projekt partnerstva pri gradnji športnega parka v ljubljanskih Stožicah," je dejal Kangler, ki so ga konec lanskega leta z županskega stolčka predčasno odnesli prav radarji.

Kot je dejal, težko ocenjuje morebitne nepravilnosti, a je hkrati izrazil veliko razočaranje nad stroko, ki je dokumentacijo pripravljala, saj, kot je dejal, tega župan sam zagotovo ni pripravljal. Predvsem je pri tem mislil na že omenjenega zunanjega partnerja.

Morebitnih odškodninskih tožb ne pričakuje, saj je po njegovem potrebno najprej ugotoviti dejansko stanje, ni pa v celoti prepričan, da je njegov naslednik Andrej Fištravec sprejel vse potrebne ukrepe, ki bi jih v zvezi z radarji moral. Še posebej ga preseneča njegovo samovoljno ravnanje, ko je radarje izklopil brez predhodne odločitve mestnega sveta.

"Če bi se sam odločil za tako potezo, bi to predhodno predlagal v presojo mestnemu svetu, ki je najvišji organ mestne občine in ima pristojnost o tem odločati, ne bi pa zgolj vlekel všečnih potez za posameznika," je še dejal Kangler.

Računsko sodišče je Mestni občini Maribor izreklo negativno mnenje v zadevi javno-zasebnega partnerstva za projekt z radarji med letoma 2010 in 2012. Kot je razvidno iz revizijskega poročila, občina ni poslovala v skladu z več predpisi. Sodišče tako zahteva predložitev odzivnega poročila, izdalo pa je tudi priporočilo za boljše poslovanje občine.