Slovenija

Dogovor s sindikati bo prinesel le četrtino

STA / S.R.
21. 5. 2013, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dogovor s sindikati o znižanju plač v javnem sektorju bo prinesel okoli 100 milijonov evrov prihranka, kar je le četrtina tega, kar bi bilo treba, je na današnji predstavitvi svoje nove knjige dejal predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša.

SDS

Zato je po njegovem mnenju tisti, ki misli, da se bo s tem zadeva rešila, v veliki zmoti. Janša, ki je na predstavitvi svoje knjige Za kulturo življenja komentiral nekatere aktualne zadeve, je tudi sicer prepričan, da je zniževanje plač v javnem sektorju v tem trenutku napačen korak. "Linearno znižanje plač je bilo izvedeno lani, letos pa bi moralo priti do fizičnega krčenja administrativnega dela javnega sektorja. Ta je namreč za 20 odstotkov prevelik in dokler se to ne zgodi, dokler se ta strošek delovanja države ne zmanjša, toliko časa ne bomo začeli odpravljati trajnega vzroka, zaradi katerega smo v krizi," je dejal.

Predsednik SDS je komentiral tudi možnost dogovora za sprejetje fiskalnega pravila, o katerem naj bi DZ glasoval v petek. Po Janševi oceni že to, da je omenjeno pravilo na sejo uvrščeno brez točke o referendumskih spremembah, kaže na to, da si vladne stranke "tukaj ne želijo neke rešitve".

Sam tudi sicer ne razume "licitiranja" o tem, kdaj na bi bilo uvedeno fiskalno pravilo. "Če namreč pravila ne sprejmemo in krmila ne obrnemo iz smeri, v katero se obrača, bo itak brezpredmetno govorjenje o tem ali se še lahko zadolžimo, ker se več ne bomo mogli," je opozoril.

Glede informacije, da bi na temo ustavnih sprememb utegnil biti še en sestanek vseh parlamentarnih strank, pa je Janša pojasnil, da jih glede tega ni kontaktiral nihče. "Na zadnjem sestanku je bilo sicer govora o tem, da je nekaj takega možno. Tudi predsednik republike se je ponudil, da bi lahko pri tem iskal neko rešitev, vendar za zdaj ni nobenih predlogov," je dodal.