Slovenija

Hilda Tovšak - izdana tudi mednarodna tiralica

STA
20. 5. 2013, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mariborsko okrožno sodišče, ki je v petek odpravilo pripor zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak in soobtoženega Aleša Pangerca, je dan kasneje znova odredilo pripor za oba osumljenca.

Pangerc je že v priporu, za Tovšakovo pa so danes odredili pripor še iz pripornega razloga begusumnosti, izdana je tudi mednarodna tiralica.

Na omenjenem sodišču so danes za STA pojasnili, da so zoper Tovšakovo, za katero se trenutno ne ve, kje se nahaja, in Pangerca iz ljubljanskega podjetja Go Extra v petek pripor odpravili po uradni dolžnosti, ker je specializirano državno tožilstvo pred časom spremenilo zahtevo za preiskavo zoper osumljenca v že znani zadevi glede delavcev na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.

Tekom postopka je tožilstvo prekvalificiralo zahtevo za preiskavo, tako da je Tovšakovi očitalo storitev kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja darila. Za takšna kazniva dejanja je predpisana zaporna kazen do treh let.

V primeru, ko gre za očitke kaznivih dejanj do treh let zapora, se za pripor uporabljajo določbe kazenskega zakonika o skrajšanem postopku pred okrajnim sodiščem, in sicer se sme pripor odrediti le izjemoma, trajati pa sme največ 15 dni, je za STA povedal zagovornik Tovšakove Boris Kanduti.

Za Tovšakovo je senat na predlog državnega tožilstva izdal tudi Evropski nalog za prijetje in predajo ter tiralico, pripor za Pangerca pa je bil odrejen na podlagi razloga begusumnosti in ponovitvene nevarnosti, so še pojasnili na mariborskem okrožnem sodišču.