Slovenija

Kam tone LDS?

Simon Rosc
17. 5. 2013, 10.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po številnih odstopih, dolgovih in blokiranih računih se sprašujemo o prihodnosti LDS. Bodo potonili?

Mediaspeed
Kresalova je odstopila po tem, ko je stranka izpadla iz parlamenta.

Stranka LDS je včeraj spreminjala statut in volila novo vodstvo. Iztok Podbregar je namreč že junija lani odstopil z mesta predsednika stranke, v začetku letošnjega leta pa so odstopili tudi vsi štirje podpredsedniki in generalni sekretar stranke.

Stranka, ki je bila dolgo v samem političnem vrhu in je večkrat sodelovala v vladi, se danes spopada z nizko javnomnenjsko podporo pa tudi z notranjimi zadregami. Tako je že od odstopa Katarine Kresal tako rekoč brez stalnega vodstva. Kresalova, ki je vodenje LDS prevzela junija 2007, je namreč odstopila po državnozborskih volitvah decembra 2011, ko je stranka ostala pred vrati parlamenta. V začetku marca lani je bil nato za njenega naslednika na kongresu kot edini kandidat izvoljen nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske in nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Iztok Podbregar, a je odstopil že po treh mesecih. Pooblastila za opravljanje funkcije predsednice stranke je prenesel na podpredsednico Sonjo Kralj Bervar, ki pa je kasneje tudi sama odstopila.

Na kongresu so sprejeli resolucijo, po Anderličevih besedah so ostali zvesti liberalizmu in usmeritvam stranke iz preteklosti. Dodal je še, da bodo še bolj kot doslej poudarili socialno noto. LDS je po njegovih besedah že v preteklosti poudarjala, da je treba zagotoviti dostojno življenje vsem – ne samo svoboščine, ampak tudi socialno vzdržno državo.

Ali bo vzdržal tudi njihov načrt sanacije dolga, ki se je nabral po zadnjih nekaj neuspešnih volitvah? Za odgovor na to bo treba še počakati, vsekakor pa se glede na vse odstope zadnjih let lahko vprašamo, kam tone LDS. Ob tem spomnimo še, da je leta 2007 takratni generalni sekretar ocenil, da ima LDS dolga za približno 715 tisoč evrov. Leta 2011 je stranka dolg povečala že na 1,3 milijona evrov. Stranka je tudi na seznamu neplačnikov študentskega dela, ki s plačili zamujajo vsaj dva meseca, trenutno pa ima blokiran račun pri NLB. O trenutni finančni situaciji, morebitnih dolgovih do študentov in načrtu sanacije financ smo vprašali LDS, vendar nam do zaključka redakcije niso poslali odgovora.

Odgovorili pa so nam iz e-študentskega servisa, kjer so o odprtih terjatvah LDS zapisali, da so jih na seznam neplačnikov uvrstili, ker s plačilom zamujajo za več kot 60 dni, zapadla obveznost pa izhaja iz leta 2011 in je v sodnem postopku.

LDS torej ne kaže ravno najbolje, ali bo novemu vodstvu uspelo rešiti težave in poplačati dolgove, pa bo pokazal šele čas.