Slovenija

Danes za maturante pomemben dan

STA/M.J.
17. 5. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Ljubljani ter v nekaterih drugih slovenskih mestih bodo danes točno opoldne dijaki in dijakinje tradicionalno zaplesali na maturantski paradi, ki jo organizira plesna šola Urška.

Dolenjski list

Po besedah glavnega organizatorja Borisa Prokofjeva pričakujejo, da bo na celotni paradi, ki je organizirana tudi v tujini, hkrati plesalo več kot 30.000 ljudi. Organizatorji pričakujejo, da bodo letos v sinhronem plesu združili več deset tisoč plesalk in plesalcev iz več kot 50 mest Slovenije, Srbije, Hrvaške, Črne gore, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Romunije in Ukrajine.

Na maturantski paradi je v Sloveniji in tujini v dvanajstih letih sicer plesalo 242.280 maturantk in maturantov v 100 evropskih mestih iz desetih držav. Guinnessov rekord s sočasnim plesanjem četvorke pa so postavili sedemkrat.

Letos so se prijavili za Guinnessov rekord, a zaradi slabega vremena in najbrž slabše udeležbe, ga po navedbah Prokofjeva verjetno ne bodo dosegli.

V Ljubljani se bodo dijaki na Slovenski cesti zbrali ob 11. uri, kjer bo pred glavnim dogodkom še generalka. Po končani četvorki se bo ob 13. uri na Gospodarskem razstavišču začela zabava. Za varnost bosta na prireditvi skrbeli varnostna služba in policija, ki bo udeležence spremljala skozi vso prireditev.

Posebej za to priložnost je bila posneta skladba Everybody Dance to the Music, ki jo izvaja Jacob. Pesem je delo glasbenega producenta s številnimi evropskimi hiti Josipa Mianija - Pipija. Jacobu se bodo ob taktih uradne skladbe mladi lahko pridružili s skupno enostavno koreografijo, so sporočili iz založbe Menart.

Tudi letos bodo pristojne inštitucije ter nevladne organizacije izvajale različne ukrepe, ki bodo spodbujali mlade k zabavi brez alkohola. Ministrstvo za zdravje pa z akcijo Plešem 0,0 maturante nagovarja: plešite in zabavajte se brez alkohola.

Zaradi prireditve bo danes med 11.45 in 14. uro za ves promet zaprta Slovenska cesta na odseku med Gosposvetsko in Šubičevo ulico. Uvoz in izvoz iz parkirne hiše Kongresni trg ne bo oviran, avtobusi mestnega potniškega prometa številka 1, 2, 3, 6, 8, 9, 11, 14, 19, 20 in 23 pa bodo med zaporo vozili po Bleiweisovi cesti, so sporočili iz Mestne občine Ljubljana.

Prihodnji petek pa bo ulično četvorko v okviru projekta European Quadrille Dance Festival organizirala Plesna zveza Slovenije (PZS). Na tej prireditvi bo prav tako ob 12. uri v 21 slovenskih in v več kot 30 mestih v osmih evropskih državah zaplesalo najmanj 30.000 plesalcev, so v PZS zapisali na spletni strani.