Slovenija

V primeru Patria zahtevajo zaslišanje slovenskih obtoženih

STA/M.J.
16. 5. 2013, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Finsko tožilstvo bo v primeru Patria, v katerem so v sredo začeli predhodno obravnavo, zahtevalo tudi zaslišanje vseh obtoženih v obeh slovenskih sodnih procesih v zadevi Patria, je danes poročala TV Slovenija.

Slovenska vojska.si

Glavna zaslišanja se bodo sicer na Finskem začela 20. avgusta. TV Slovenija je pridobila finsko obtožnico v zadevi Patria. Kot je poročala, je obtoženih šest nekdanjih vodilnih v podjetju, obtožnica pa jih bremeni podkupovanja v Sloveniji, Avstriji in na Finskem ter poslovnega vohunjenja.

Šesterico, ki jo bremeni obtožnica, sestavljajo nekdanji prvi mož Patrie Jorma Wiitakorpi, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen ter Heikki Hilkonen, Jarmo Puputti, Tuomas Korpi in Kai Nurmo. Obtožnico je spisal državni tožilec Jukka Rappe.

Iz obtožnice izhaja, da sta bila Walter Wolf in Jure Cekuta zastopnika v Avstriji obsojenega Wolfganga Riedla. Njuna naloga je bila stopiti v stik s slovenskim obrambnim ministrstvom, Janezom Janšo in Jožetom Zagožnom z namenom vplivanja na odločanje o nabavi vozil.

Februarja 2005 naj bi Niittynen in Riedel prek Wolfa in Zagožna predala Janši dokument o nabavi oklepnikov za Slovenijo. 19. maja 2005 je Riedel pritisnil na Zagožna, naj pridobi informacije o tem, koga bo vlada priporočila za Patriinega lokalnega partnerja, poroča TV Slovenija. Finski preiskovalci so tudi potrdili, da naj bi Zagožen in Tone Krkovič na sestanku septembra 2005 zahtevala od Patrie, da za partnerja v Sloveniji imenuje Rotis.

Iz obtožnice izhaja tudi, da se je Patria dogovorila z Riedlom za provizijo za svetovanje, vključno z nadaljnjo distribucijo denarnih sredstev slovenskim javnim uslužbencem ter njihovim vplivnim krogom.

Riedel je moral delež izplačati Walterju Wolfu, ta pa je imel nalogo vplivati na Janšo, Zagožna in Krkoviča. Wolf je moral izročiti provizijo za svetovanje Zagožnu, zato da jo ta vsaj delno posreduje stranki SDS. Patria se je dogovorila tudi z Ivanom Črnkovičem, da mora Rotis petodstotni delež v dobičku razdeliti Zagožnu, stranki SDS, Krkoviču in samemu Črnkoviču.

Kot je v sredo poročala avstrijska tiskovna agencija APA, je sojenje na Finskem povezano s prodajo 135 oklepnikov finskega podjetja Patria Sloveniji leta 2006. V igri naj bi bile milijonske podkupnine posameznikom, s katerimi naj bi poskušali iz posla izločiti Sistemsko tehniko, sicer partnerja avstrijskega proizvajalca oklepnikov Steyr Daimler Puch Spezialfahrzeuge.