Slovenija

Janković: Vse, kar sem povedal na sodišču, drži

STA/M.J.
16. 5. 2013, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vse, kar sem povedal na ljubljanskem okrožnem sodišču, drži, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović pa je najbrž narobe razumel moje pričanje, je prepričan ljubljanski župan Zoran Janković.

Reuters

Bajrović, ki je v sojenju zaradi sporne prodaje delnic Istrabenza priznal krivdo, je namreč na pričanju zanikal, da bi Jankoviću pojasnjeval prodajo delnic. Ljubljanski župan se je v današnji izjavi novinarjem odzval na današnje nadaljevanje sojenja nekdanjima predsednikoma uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Bošku Šrotu in Igorju Bavčarju. Janković, ki je na sodišču kot priča nedavno potrdil, da je prav on podal ovadbe zoper Šrota in Bavčarja, je namreč takrat dejal tudi, da mu je spreminjanje datumov opcijskih pogodb potrdil prav Bajrović.

Ta pa je na današnjem zaslišanju poudaril, da je Jankoviću potrdil zgolj to, da so se na opcijskih pogodbah za prodajo delnic Istrabenza popravljali datumi, sam pa mu, kot je poudaril, ni pojasnjeval nobenih dodatnih podrobnosti posla.

"Saj mi tudi ni rabil pojasnjevati ničesar drugega. Ozadje posla sem izvedel iz anonimke, ki sem jo prejel v mestno hišo," je danes zatrdil Janković, sicer nekdanji prvi mož Mercatorja.

"Mislim, da oba govoriva isto. On ni zanikal tistega, kar sem jaz pričal," je dodal. Ponovil je, da je po prejetju anonimke, v kateri je bil pojasnjen posel z delnicami Istrabenza, poklical Bajrovića. "Povedal sem že, da sem to storil nek ponedeljek zvečer ob 21. uri, povedal sem, da sva bila takrat tam oba z Jadranko Dakić, tedanjo podžupanjo," je dejal.

Spomnil je tudi na nekatere druge podrobnosti njegovega pričanja na sodišču. "Ko so me vprašali, zakaj naj bi Bajrović spreminjal datume pogodbe, sem jaz dejal, da si je želel biti prisoten v Mercator centrih, ampak ne v sodelovanju z mano, ampak tistimi, ki so obvladovali Mercator in Istrabenz," je poudaril Janković. Bajrović je tako po njegovem mnenju le narobe razumel njegovo izjavo.

Glavna obravnava v sojenju zaradi domnevno sporne prodaje delnic Istrabenza se je sicer začela marca, po mnenju tožilstva pa je bila Pivovarna Laško z omenjeno podajo delnic oškodovana za 24,3 milijona evrov.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.