Slovenija

Astronavtka prihaja v Slovenijo

STA / S.R.
16. 5. 2013, 16.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik Borut Pahor je danes podpisal ukaz o podelitvi medalje za zasluge ameriški astronavtki slovenskega rodu Suniti Williams. Odlikovanje ji bo podelil v ponedeljek, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Reuters
Sunita Williams prihaja v Slovenijo.

Kot je utemeljil Pahor, bo Williamsova odlikovanje Republike Slovenije prejela zaradi prispevka k uveljavljanju naravoslovnih in tehničnih znanosti in predvsem njihovi promociji med mlajšimi rodovi Slovencev.

"Sunita Williams se zaradi svojih dosežkov uvršča med najvidnejše vesoljce, ki so v imenu ZDA, pa tudi celotnega človeštva opravili pomembna poslanstva na Mednarodni vesoljski postaji (ISS)," utemeljuje Pahor.

Med obiskom v Sloveniji se bo Williamsova v torek srečala tudi z mladimi doktorskimi in podoktorskimi raziskovalkami, štipendistkami oziroma nagrajenkami v okviru nacionalnega raziskovalnega programa L'Oreal-Unesco-SZF Ženske v znanosti.

Sunita Williams se je rodila leta 1965 v Euclidu pri Clevelandu materi slovenskega rodu Bonnie Zalokar in indijskemu priseljencu Deepaku Pandyji, danes pa ima stalno prebivališče v bostonskem predmestju Needham.

Lani je v vesolje poletela že drugič v šestih letih. Prvič jo je raketoplan Discovery ponesel na ISS decembra leta 2006. V vesolju je ostala 195 dni, s čimer je postavila nov rekord za astronavtke.

Opravila je štiri vesoljske sprehode v skupnem trajanju 29 ur in 17 minut, med drugim pa je v vesolju tekla tudi bostonski maraton. Na Zemljo se je 22. junija 2007 vrnila z danes upokojenim raketoplanom Atlantis.

V okviru svoje zadnje misije na ISS je kot druga ženska doslej prevzela poveljevanje na ISS. Na Zemljo se je vrnila 19. novembra lani.

Williamsova je ponosna tudi na svoje slovenske korenine. To je med drugim javno izrazila tudi s podaritvijo predmetov iz svojega raziskovanja vesolja za posebno spominsko sobo v kraju Leše v občini Tržič, kjer so ustanovili zavod Slovenski astronavt.

"S svojim čutom pripadnosti slovenstvu je Sunita Williams hkrati tudi ena zelo uglednih promotork slovenstva, njegove ustvarjalnosti, znanstvenih dosežkov, samozavesti in iskanja poti za nove priložnosti," so v utemeljitvi še zapisali v Pahorjevem uradu.