Slovenija

Bajrović: Jankoviću nisem dal nobenih informacij

STA / J.P.
16. 5. 2013, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dejal je, da ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ni dal nobenih informacij o poslu.

Zajem zaslona
Lastnik Sportine Bahtijar Bajrović

Lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, ki je v sojenju zaradi domnevno sporne preprodaje delnic Istrabenza priznal krivdo za pomoč pri ponarejanju listin in mu je bila dosojena pogojna zaporna kazen, je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes pričal o tej zadevi.

Janković, ki je na sodišču kot priča potrdil, da je prav on podal ovadbe zoper nekdanja predsednika uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, je namreč dejal tudi, da mu je podrobnosti poslov pojasnil Bajrović. Ta je te navedbe nekdanjega prvega moža Mercatorja danes zanikal.

"Jankoviću nisem dal nobenih informacij, le odgovoril sem na vprašanje, kdaj so bile podpisane pogodbe," je poudaril Bajrović. Zanikal je tudi navedbe, da naj bi z Jankovićem sodeloval, ker je želel v Mercatorju širiti svoje trgovine. "Kako je možno, da ima Janković kot ljubljanski župan še vedno možnost vpliva na poslovne odločitve Mercatorja," je vprašal.

Bajrović je dejal, da sta se z Jankovićem srečala po tem, ko naj bi Janković dobil anonimko o prodaji delnic Istrabenza, na srečanju pa je imel Janković po njegovem mnenju veliko informacij o poslu.

"Kasneje mi je še isti dan grozil s kazenskimi ovadbami, čeprav nisem vedel, kaj naj bi bilo sploh narobe. Kranjski odvetnik Branko Lipovec, ki je pripravil pogodbe, mi je zatrjeval, da ni nič narobe," je še dodal Bajrović.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, so obtoženi nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.