Z njim želijo pripeljati znanost v center mesta ter mimoidočim in obiskovalcem pokazati, da je znanost lahko tudi zabavna.

V Novi Gorici so pripravili tridnevno prireditev, ki bo potekala od danes do sobote. Na njej se bodo vrstile različne delavnice, prikazi, okrogle mize, predavanja in ustvarjalnice za otroke.

Poleg okrogle mize o povezovanju znanosti in gospodarstva bodo danes pripravili še šov s kemijskimi poskusi ter ogled nočnega neba.

V petek bodo v sodelovanju z lokalnimi podjetji pripravili tudi dan odprtih vrat. Za obiskovalce bodo svoja vrata odprli v Primorskem tehnološkem parku, podjetjih Pipistrel v Ajdovščini in Instrumentation Technologies v Solkanu ter seveda v hiši poskusov v Novi Gorici. V popoldanskih predavanjih pa bodo spregovorili o tekočih kristalih, valovanju delcev, o vplivu znanosti na umetnost ter o poti od inovativne ideje do patenta.

Sobotno dopoldne bo namenjeno znanstvenim poskusom za obiskovalce na osrednjem novogoriškem trgu, znanstvenim ustvarjalnicam za najmlajše, prestavi fizikalnih poskusov ter drugim aktivnostim. Vse prireditve v okviru Festivala znanosti so brezplačne, nekatere bo težko izvesti le v primeru slabega vremena. O tem, ali bi zaradi slabega vremena katera izmed naštetih dejavnosti odpadla ali bi jo izvedli kasneje, pa bodo obveščali na svoji spletni strani.

"Prej kot želja po organizaciji festivala je prišlo do zamisli o tem, kako bi oživili in dopolnili delo E-hiše," je na torkovi novinarski konferenci povedala ena od zaposlenih v E-hiši Andreja Malus. Po ponovni oživitvi dela. septembra lani je E-hišo obiskalo okoli 700 obiskovalcev. V zadnjem času so to predvsem šolarji, za katere so pripravili tudi nekaj tehničnih dnevov.

 

"Vse od otvoritve E-hiše leta 2008 naše eksperimente nenehno dopolnjujemo ter spreminjamo, tako da je vedno videti in poskusiti kaj novega," je še povedala Malusova.

Večje število obiskovalcev želijo v novogoriško hišo poskusov privabiti tudi z različnimi dejavnostmi za mlade, od sobotnih eksperimentalnic do poletnih taborov.