Slovenija

Predsednica vlade v Mariboru brez konkretnih zagotovil

STA/M.V.
15. 5. 2013, 19.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predstavniki Maribora so predsednici vlade Alenki Bratušek na današnjem sestanku v Mariboru predstavili 35 ukrepov, s katerimi bi lahko dosegli razvoj mesta. Po besedah župana Andreja Fištravca je premierka dejala, da bo predloge preučila, več pa naj bi dorekli ob obisku vlade v Mariboru pred poletjem.

Wikipedia

"Dejstvo, da je obisk Maribora moj prvi večji obisk v tem mandatu, že samo govori o tem, kako je za nas položaj mesta in širše te regije pomemben," je v izjavi za medije po srečanju s Fištravcem povedala predsednica vlade. "Tudi zgodovinsko gledano so se številni pomembni dogodki in začetki družbenih sprememb dogajali ravno tu v Mariboru."

Konkretnih podrobnosti pogovorov s predstavniki Maribora ni izdala. "Na pogovoru z županom in sodelavci smo prisluhnili izzivom, predvsem pa problemom, s katerimi se spopada Mestna občina Maribor, in tudi idejam, kako priti do rešitev, da bo v Mariboru in končno tudi širše v Sloveniji bolje," je dejala.

Napovedala je, da se bo v Maribor kmalu vrnila. "Večkrat sem že dejala, da je potrebno tudi v času gospodarske krize pozornost namenjati pozitivnim spremembam in napredku, zato pozdravljam dejstvo, da so naši pogovori usmerjeni v prihodnost. Povezano s tem bom z veseljem sama in celotna vlada sprejela povabilo župana Fištravca za uradni vladni obisk Maribora, mislim, da še pred poletjem," je dejala.

Pripravljeni na sodelovanje

Fištravec je poudaril, da Maribor od predsednice vlade ne pričakuje "le materinske pomoči, ampak pri tem skušamo biti proaktivni". "Povedali smo ji, da vemo, da je pod Trojanami predor, da Trojane več ne delijo Slovenije na dva dela, zato smo pripravili skupaj v konzorciju, ki ga je koordinirala mestna razvojna agencija, niz ukrepov, ki se Mariboru kot nerazvitemu mestu pritiče," je dejal.

Gre za 35 ukrepov znotraj sedmih prioritet in treh osnovnih področjih. "Tako da imamo s kolegi iz vlade veliko stvari za predebatirati in narediti. Mislim, da je prišel čas, da se Maribor pogovarja s Slovenijo po pameti in zdravem razumu," je dejal in izrazil veselje, da je premierka sprejela vabilo na obisk.

Bratuškova se je po srečanju s Fištravcem v Rotovžu odpravila na obisk v Center alternativne in avtonomne produkcije (CAAP) in Dom starejših občanov Danice Vugrinec, kjer ji bodo predstavili svoje programe in aktivnosti.

Zvečer pa bo v hotelu Habakuk sodelovala še na podelitvi nagrad najboljšim start-up podjetjem, kjer bo hkrati osrednja govornica tega dogodka, ki poteka v okviru podjetniške konference Podim.