Slovenija

Slovenska vojska po preoblikovanju pred novimi izzivi

STA / S.R.
15. 5. 2013, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred Vojašnico generala Maistra v Mariboru je danes potekala osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske (SV), na kateri so bili pripadniki SV po preoblikovanju prvič postrojeni po novi strukturi.

Slovenska vojska

Preoblikovana vojska je pred novimi izzivi, so poudarjali govorniki, med katerimi je bil osrednji predsednik republike Borut Pahor.

Dan SV je praznik slovenske države, je poudaril Pahor. Dejstvo, da se naša država težko pobira iz krize, prav nič ne zmanjšuje slavnosti in slovesnosti ob vašem dnevu, prav nasprotno, je zbranim okoli 5000 pripadnikom SV in gostom ter tudi drugim, ki so prišli na prireditev v Maribor, dejal predsednik države. Poudaril je, da gre SV zasluga, da kljub omejenim finančnim in drugim okoliščinam te ne vplivajo na zagotavljanje nacionalne varnosti, vključevanje v misije po svetu in pomoč prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč.

Predsednik Pahor je glede trenutnih kriznih razmer prepričan v končni uspeh. "Pot bo sicer očitno daljša in težja, kot je sprva pričakoval kdorkoli izmed nas. Najvažnejši pogoj za uspeh pa je, da sicer zelo spoštujemo razlike med nami, gradimo pa v naši skupnosti na tistem, kar nam je skupnega. So zgodovinska obdobja, ko je politična enotnost stvarna moč in sila za rešitev velikanskih problemov. Zdaj je tako obdobje," je dejal Pahor.

Poudaril je, da je odločitev o tem, ali se bomo vdali ali pogumno uprli "še vedno naša". "Če bi našo stvarno suverenost suspendirali zaradi naše neodločnosti ali politične razklanosti, daljše obdobje v prihodnje nobenega državnega praznika ne bi več mogli praznovati z enako pokončno moralno držo in ponosom," pravi Pahor, ki je dodal, da je to odgovornost vseh, ki sprejemajo pomembne politične odločitve.

Pahor je čestital pripadnikom SV ob njihovem prazniku in jim izrazil podporo, na slovesnosti pa je razkril tudi svojo odločitev, da bo odslej za vsak državni praznik pred glavnim vhodom v predsedniško palačo postrojena častna straža garde SV.

Delovanja v času omejenih finančnih sredstev se je v nagovoru dotaknil tudi minister za obrambo Roman Jakič, ki je poudaril, da je danes SV pred novimi izzivi, saj je sredi vzpostavljanja ključnih operativnih zmogljivosti, ki so usklajene z zavezništvom in ki jih potrebujemo tako v Natu, EU in doma. Preoblikovanje SV je po njegovih besedah zaradi finančne krize prilagojeno, napori pa so usmerjeni k še večji učinkovitosti in določanju prednostnih nalog glede na spremenjene varnostne razmere v okolju.

Danes je bila na slovesnosti v Mariboru Slovenska vojska prvič postrojena po novi strukturi, tukaj pa po besedah načelnika Generalštaba SV brigadirja Dobrana Božiča začenjajo z dodajanjem vsebine. Dejal je, da v vsaki krizi in vojni na koncu zmaga dobro nad zlim. Večja kot je kriza, bolj je pomembno ohranjati visoka etična načela, kolektivni duh in skrb drug za drugega, to pa po njegovih besedah še posebej velja za vojaško profesijo.

Slovesnosti v Mariboru, ki jo je neposredno prenašala Televizija Slovenija in na kateri so se spomnili 22-letne zgodovine SV, so se udeležili predstavniki državnega in lokalnega političnega vrha, predstavniki policije, veteranskih organizacij in organizacij posebnega pomena za obrambni resor, upokojeni generali in brigadirji, veleposlaniki in atašeji, verski dostojanstveniki in drugi. Glasbeni program so pripravili pripadniki SV in zaposleni na obrambnem ministrstvu, prizorišče proslave so preletela vojaška letala, obrambni minister in načelnik Generalštaba SV pa sta podelila tudi odlikovanja SV.