Slovenija

Zdravniki nezadovoljni z novo plačno lestvico

STA / S.R.
14. 5. 2013, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides skoraj zagotovo ne bodo podpisali danes parafiranega dogovora o varčevalnih ukrepih.

Fides

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je za STA dejal, da se zavedajo stanja v državi, a da je nesprejemljiva predvsem nova plačna lestvica. O stavki ne razmišljajo, pripravljajo pa paralelni sporazum za ločena pogajanja.

Dogovor o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju namreč predvideva novo plačno lestvico, ki bi veljala od 1. junija letos do 31. decembra 2014, plače pa bi se vsem javnim uslužbencem znižale najmanj za pol odstotka, nato pa bi se z zmanjšanjem razpona med plačnimi razredi znižanje plač povečevalo progresivno, do največ 4,86 odstotka. Tisti v višjih plačnih razredih bi tako znižanje občutili bistveno bolj od tistih z nižjimi plačami.

Zdravniki bi s takšno plačno lestvico izgubili zelo različno, pravi Kuštrin. Pripravniku bi se denimo plača znižala za 15 evrov bruto, zdravnikom v višjih plačnih razredih pa tudi do 150 evrov. Če se k temu prištejejo še dodatki na delovno dobo in delo preko polnega delovnega časa, je znižanje po Kuštrinovih besedah še višje.

Kuštrin pričakuje, da bo vodstvo sindikata odločilo, da ne podpiše dogovora o varčevalnih ukrepih, čeprav bodo ukrepi veljali tudi za zdravnike in zobozdravnike, če bodo dobili zadostno podporo organov sindikatov javnega sektorja. Ob tem v Fidesu pripravljajo paralelni sporazum, po katerem bi poskušali z vlado rešiti probleme, ki so se nakopičili z leti in so za zdravnike ter zobozdravnike veliko bolj pomembni od dogovora o varčevalnih ukrepih.

Tako bi šel sindikat v ločena pogajanja z ministrom za notranje zadeve in javno upravo Gregorjem Virantom, ki se po Kuštrinovih navedbah strinja, da je določene stvari treba urediti, tudi anomalije v sicer zelo rigidnem plačnem sistemu. A najprej bo sindikat sporazum predlagal resornemu ministru in se poskusil uskladiti z njim. Konkretne vsebine zato Kuštrin še ni želel razkriti, je pa povedal, da se jim zdi najpomembnejša ureditev standardov in normativov za delo zdravnikov, ki so napisani že dve leti, pa jih nihče ne uporablja oziroma nimajo pravnoformalne veljave.

Hkrati v sindikatu menijo, da bi bile rezerve v javnem sektorju lahko dosti večje, ampak bi bile potrebne tudi resne strukturne reforme.

O referendumski pobudi ali stavki pa v Fidesu kljub vsemu ne razmišljajo. Kot je poudaril Kuštrin, je stavka orožje, ki se ga uporabi takrat, ko ni nobenih drugih možnosti. "Mislim, da ta hip stavka ne bi nikomur koristila, ker vsi razumemo resnost razmer, v katerih je država, je pa jasno, da se zavedamo, da za to nismo krivi zdravniki in drugi zaposleni v javnem sektorju, ampak politika," je dodal.

Vodje pogajalskih skupin vlade in sindikatov javnega sektorja so namreč danes parafirali dogovor o varčevalnih ukrepih, stavkovni sporazum in spremembe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Strinjajo se, da so dosegli razumen kompromis, a končno odločitev bodo sprejeli organi sindikatov.