Slovenija

Slovenija se lahko izvleče brez tuje pomoči

STA / S.R.
13. 5. 2013, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je v pogovoru za javni radio Südwestrundfunk (SWR) pred današnjim zasedanjem evroskupine ocenil, da Sloveniji še lahko uspe tudi brez finančne pomoči iz tujine.

Thinkstock

"Vendar pa mora za to narediti nekatere boleče sanacijske ukrepe. To je v vsakem primeru nujno - z ali brez programa," je ocenil.

Finančni ministri članic območja evra bodo danes v Bruslju razpravljali o makroekonomskih težavah v EU, tudi o presežnih neravnovesjih v Sloveniji. V okviru te točke jim bo finančni minister Uroš Čufer predstavil finančni in gospodarski program vlade. Razprave o finančni pomoči Sloveniji po navedbah virov pri EU ni na dnevnem redu.

Vlada je v četrtek potrdila nacionalni reformni program in program stabilnosti, ki med drugim predvidevata dvig DDV, medtem ko kriznega davka zaenkrat ne bo. Z letom 2014 je predvidena uvedba davkov na nepremičnine, sladke pijače in loterijske srečke ter zvišanje nekaterih taks. Vlada bo poleg tega privatizirala 15 podjetij, med drugim NKBM in Telekom Slovenije.

V Bruslju so v petek potrdili, da so prejeli oba slovenska načrta, in spomnili, da ju bodo v prihodnjih tednih skrbno preučili ter 29. maja predstavili podrobno oceno.