Slovenija

Vlada in sindikati blizu dogovora

sta/ rp
10. 5. 2013, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada in sindikati so po več krogih pogajanj o varčevalnih ukrepih za znižanje plačne mase blizu dogovora.

mediaspeed

Na sindikalni strani sicer dvomijo, da bo dogovor dosežen že danes, medtem ko so vladni pogajalci optimistični. O vsebini ukrepov strani še molčita, so pa sindikati potrdili, da finančna teža predlogov zdaj znaša nekaj nad sto milijonov evrov.

Glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je ob prihodu na pogajanja dejal, da so že četrtkova pogajanja pokazala, da so s sindikati že zelo zbližali stališča. Tako jim po njegovem mnenju ostaja "le še nekaj fines" in bi se lahko že danes dogovorili.

Kot je pojasnil, je v pogajanjih popuščala tako vladna kot sindikalna stran, saj so si ves čas izmenjevali približevalne predloge. "Zna biti, da se bomo našli nekje na sredini," je dodal.

Ob tem pa je Virant poudaril, da je manevrskega prostora na vladni strani zelo malo. Vlada mora zagotoviti, da bo plačna masa v prihodnjem letu takšna, kot je v proračunu za letos, saj je to tudi sporočila v Bruselj in si ne sme privoščiti nobenih tveganj, je ocenil Virant, ki meni, da bodo s pogajanji to dosegli in dodatni ukrepi ne bodo potrebni.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj medtem dvomi, da bo dogovor dosežen že danes. Kot je dejal ob prihodu na pogajanja, je namreč tudi iz pravnotehničnega vidika zelo zahtevno pripraviti besedila. Treba je spremeniti zakon o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto ter zakon za uravnoteženje javnih financ, več kolektivnih pogodb in tudi doseči dogovor o stavkovnih zahtevah, ki je pravzaprav bistvo teh pogajanj, je pojasnil Štrukelj.

Sindikati so se sicer pred današnjimi pogajanji z vlado sestali še posebej in preučili najnovejši vladni približevalni predlog. Po Štrukljevih besedah so našli nekaj manjših napak v preračunu, ki jih najprej nameravajo razčistiti, a da v principu to ne spreminja najnovejšega predloga ukrepov, ki zdaj znaša nekaj nad sto milijonov evrov.

Štrukelj je poudaril tudi, da bodo sindikati od vlade zahtevali varovalke, da bi ob morebitnih dodatnih posegih lahko vlagali tožbe in da se vlada "ne bo obnašala kot v samopostrežbi, kjer vzameš, kar potrebuješ in kadar potrebuješ". Med drugim bo predmet varovalk tudi krizni davek, ki ga vlada sicer za zdaj še ne bo uvedla. A po Štrukljevih besedah bo o tem govora v zadnji fazi pogajanj, danes bodo obravnavali še nekaj vsebinskih vprašanj in nekaj dodatnih predlogov.

Virant pa je povedal, da zagotovila, da na znižano plačno maso vlada vendarle ne bi mogla uvesti kriznega davka, ni mogoče dati. Spomnil je, da je ta davek zamišljen kot izhod v sili, če vlada do novega leta ne bo našla ustreznih ukrepov na odhodkovni strani proračuna, a Virant meni, da je te ukrepe treba najti.