Slovenija

Začenja se akcija cepljenja lisic proti steklini

STA / A.M.
8. 5. 2013, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo danes začela s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini.

Reuters

"Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok," so v sporočilu za javnost poudarili na upravi. Dodali so, da sicer lisice predstavljajo rezervoar stekline.

Polaganje vab se bo izvajalo s pomočjo letal na celotnem ozemlju Slovenije, in sicer z višine 300 metrov. Letala bodo letela z letališč na Brniku, v Portorožu, Murski Soboti in Novem mestu, po potrebi pa bodo uporabljali tudi letališča v Celju, Slovenj Gradcu in Divači.

V upravi ob tem opozarjajo, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali v smeti.

V primeru, da bi vsebina vabe prišla v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom.

Stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali, zato je treba ob morebitnem stiku nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Obisk ambulante svetujejo tudi v primeru ugriza ali praske potepuške ali divje živali. Svetujejo tudi izogibanje stikom s potepuškimi in divjimi živalmi. V času akcije je tudi prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih.