Slovenija

Škobernetov ovaditelj žrtev groženj?

STA / S.R.
7. 5. 2013, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ovaditelj celjskega sodnika Milka Škoberneta, nekdanji lastnik nočnega lokala v Celju Esad Čehajić, je v današnjem nadaljevanju svojega zaslišanja zatrdil, da mu je kriminalist, ki je sprejel njegovo prijavo, grozil in ga napeljeval h krivi izpovedbi.

Dolenjski list

Kriminalist Stanku Pungerčar je to pred sodnico zanikal, zato ju je ta soočila. V tem postopku, ki teče na ljubljanskem okrožnem sodišču, sta že pričala tako Čehajić kot Pungerčar. Med njunimi zaslišanji je beseda tekla tudi o tem, da je Pungerčar Čehajiću priskočil na pomoč, ko so ga zaradi razpisane tiralice zadržali na hrvaškem mejnem prehodu Bregana. Danes pa je Čehajić ob prihodu na sodišče pojasnil, da na vprašanja ne želi odgovarjati, saj da naj bi mu Pungerčar zaradi izpovedanega grozil.

Dan po pričanju naj bi ga namreč poklical in mu zabičal, naj "niti slučajno" ne pove, da sta se srečala na hrvaški strani, temveč slovenski in da se je to zgodilo zvečer, ne pa zjutraj, kakor trdi Čehajić.

Čehajić prav tako trdi, da je Pungerčar vplival na njegovo izpoved pred preiskovalnim sodnikom. Kot pravi Čehajić, je bilo 9000 evrov, kolikor je Čehajić dal obtoženima, nekdanjemu vodji komunale v Laškem Marjanu Salobirju in celjskemu podjetniku Esadu Ramiću, namenjenih, da bi mu zagotovila odvetnika, ne pa za podkupnino. Pungerčar pa naj bi od njega zahteval, da tega podatka ne razkrije pred preiskovalnim sodnikom.

Pungerčar je po besedah Čehajića prav tako zahteval, naj se v primeru, da ga preiskovalni sodnik vpraša, ali ve, da je tudi dajanje podkupnine kaznivo dejanje, zlaže. Sodniku bi namreč moral dejati, da to ve in da ga je Pungerčar primerno podučil, čeprav o tem "ni imel pojma".

Kriminalist pa je zatrdil, da Čehajiću nikoli ni dajal usmeritev, rekel mu je le, da kot tajni policijski sodelavec na sodišču ni dolžan govoriti, kar pa mora pojasniti vsem tajnim policijskim sodelavcem. "Pri delovanju je bil Čehajić verodostojen, zakaj spreminja izpovedbo, je treba njega vprašati", je dodal.

Sodnica Vladislava Lunder ju je zato na predlog obrambe tudi soočila. Pungerčar je Čehajića spraševal, "od kod mu te ideje", saj da mu ni ničesar naročil, in mu očital, da potvarja stvari. Čehajić je vztrajal pri povedanem, Pungerčar pa mu je odgovarjal, da "vse obrača".

Sodnico je zanimalo, kdaj in kako naj bi kriminalist Čehajića napeljeval h krivi izpovedbi, vendar točnega odgovora ni dobila. Čehajić je le vztrajno pojasnjeval, da sta se s kriminalistom večkrat videla ali pa slišala po telefonu.

Tožilstvo Škobernetu sicer očita, da je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za Čehajića, osumljenca kaznivih dejanj, povezanih s prostitucijo in goljufijami. Poleg Škoberneta na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča sedita še Ramić in Salobir. Obtoženi naj bi od Čehajića najprej prejeli 9000, nato pa še 18.000 evrov.