Slovenija

Višji davki bodo še bolj obubožali prebivalstvo

STA / S.R.
7. 5. 2013, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob tednu Rdečega križa Slovenije (RKS), ki se bo začel v sredo, so v RKS opozorili tudi na povečanje števila prejemnikov pomoči.

Novagorica.ozrk.si

V zadnjih štirih letih se je njihovo število povečalo za 40.000 na zdajšnjih 150.000. Glede na napovedane višje davke in reze v socialne transferje se v RKS zelo bojijo, da se bo število pomoči potrebnih še povečalo.

Kot je na novinarski konferenci povedal generalni sekretar RKS Danijel Starman, se je število prejemnikov materialne pomoči v lanskem letu povečalo s 145.000 na več kot 150.000, ki pridejo od šest do osemkrat letno po pomoč. Najbolj ogrožena kategorija so starejše samske ženske oz. vdove z nizko pokojnino, sicer po pomoč prihajajo brezposelni, mladi in starejši, je dejal.

Količina razdeljene hrane je bila po Starmanovih besedah zaradi manjšega obsega evropske pomoči nekoliko manjša, tako da so bili prehrambeni paketi tudi manj bogati. Pojasnil je, da so se cene v okviru evropskega ukrepa povečale, zato je Slovenija dobila manj hrane.

Starman je opozoril, da bodo po novem evropsko humanitarno pomoč razdeljevali med vseh 28 članic EU. "V Sloveniji bomo morali razviti sistem zagotavljanja hrane za socialno ogrožene, ker bo po letu 2014 evropski ukrep potekal drugače kot doslej," je poudaril Starman in dodal, da RKS v sodelovanju s pristojnim ministrstvom že sodeluje pri pripravi ukrepov.

Ob dvigu DDV in rezih v socialne transferje pa je direktor RKS Franc Košir opozoril, da pričakujejo še večji naval na RKS in na vse humanitarne organizacije. Omenil je, da že zdaj imajo velike probleme predvsem s plačevanjem položnic.

Strokovna sodelavka Mateja Lomovšek je opozorila, da je čedalje več prosilcev za pomoč iz vrst zaposlenih. V RKS po njenih besedah opažajo, da se število revnih zaposlenih povečuje, največ pa je prosilcev na območjih, kjer so prisotni stečaji podjetij (Pomurje, Štajerska).

"Ker se zavedamo, da so naši resursi pri zbiranju denarja omejeni, se trudimo, da vsako leto izvedemo dve, tri vseslovenske humanitarne akcije zbiranja sredstev, ki jih namenimo za pomoč socialno ogroženim," je še poudarila Lomovškova.

Rdeči križ vsako leto 8. maja z mednarodnim dnevom obeleži obletnico rojstva ustanovitelja Henryja Dunanta. S tem dnem se pri nas pričenja tudi tradicionalni Teden Rdečega križa Slovenije, ki bo potekal do 15. maja. V skladu z zakonom o RKS bo na vseh enotah Pošte Slovenije v prodaji 2.650.000 doplačilnih znamk, na železniških in avtobusnih postajah pa 25.000 doplačilnih vozovnic, v vrednosti 17 centov.