Kot je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar zapisala v sporočilu za javnost, se je komisija pri zavrnitvi zahteve sklicevala "na izjemo varstva sodnega postopka". "V času odločanja Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o zahtevi za dostop do predmetnega postopka Upravno sodišče RS namreč še ni odločilo o tožbi zoper zaključno poročilo," je pojasnila.

A informacijska pooblaščenka ni sledila argumentom komisije. Komisija namreč v izpodbijani odločbi ni pojasnila, "v čem naj bi bila vsebina posnetka drugačna od že javno objavljene vsebine, ki izhaja iz dela zaključnega poročila, ki se nanaša na Jankovića, in kakšne škodljive posledice bi imelo razkritje tega dela posnetka za izvedbo postopka pred upravnim sodiščem", navaja Pirc Musarjeva.

Informacijski pooblaščenec je ugodil pritožbi prosilcev in odločil, da zahtevani tonski posnetek sicer res pomeni izjemo od prosto dostopnih informacij javnega značaja. "Vendar gre za informacijo, katere razkritje je v javnem interesu," je poudarila.

Zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank je imelo pomembne in daljnosežne politične posledice za celotno državo, je opozorila. Objava poročila je privedla do zamenjave vlade, iz zahtevanega zvočnega posnetka pa med drugim izhaja tudi informacija o tem, kako je pred senatom komisije tekel postopek in ali so bile določene ugotovitve komisije obravnavanemu javnemu funkcionarju predstavljene, je še zapisala Pirc Musarjeva.

Več medijev je od komisije zahtevalo tudi tonski posnetek pogovora s predsednikom SDS Janezom Janšo. A v tej zadevi postopki glede dostopa do informacije javnega značaja še tečejo, ker zavezancu kot potencialnemu stranskemu udeležencu v postopku še vedno ni bilo mogoče vročiti poziva, je pojasnila.

KPK je 8. januarja letos objavila zaključno poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, po katerem sta predsednik SDS Janez Janša in takratni predsednik PS Zoran Janković, ki je tudi ljubljanski župan, sistematično kršila protikorupcijsko zakonodajo. Janković je zatem svojo funkcijo predsednika stranke zamrznil, vodenje stranke pa je začasno prevzela Alenka Bratušek. Janša pa se je po razdoru v koaliciji zaradi poročila in po izglasovani konstruktivni nezaupnici njegovi vladi moral posloviti z mesta predsednika vlade.