Slovenija

Na tokovi seji ne bo glasovanja o fiskalnem pravilu

STA / S.R.
6. 5. 2013, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po prepričanju vodje poslanske skupine PS Janija Möderndorferja na torkovi izredni seji DZ ne bo prišlo do glasovanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo.

Mediaspeed
Jani Möderndorfer

Če med parlamentarnimi strankami ne bo prišlo do "razumnega" dogovora, bo po besedah Möderndorferja PS predlagala sklep o vrnitvi fiskalnega pravila na ustavno komisijo.

Kot je na današnji novinarski konferenci poslanske skupine PS v Ljubljani poudaril Möderndorfer, bi takojšen vpis fiskalnega pravila v ustavo z letnico uveljavitve 2015, pri katerem vztraja SDS, pomenil "protidržavni ukrep in coklo razvoja države". Möderndorfer zato upa, da bo torkova parlamentarna razprava vendarle postregla s kompromisno rešitvijo.

Möderndorfer je napovedal, da bo PS storila vse, kar je v njeni moči, da bi prišlo do razumnega dogovora. Ob tem je omenil tudi možnost, da bi se poslanci dogovorili za prekinitev izredne seje DZ. Kot je dejal Möderndorfer, bi vztrajanje pri uveljavitvi fiskalnega pravila leta 2015 terjalo preveč drastične ukrepe.

Vodja poslanske skupine PS je izrazil upanje, da bo opozicija prisluhnila izračunom, ki jih je v zvezi s fiskalnim pravilom pripravila vlada, in bo potem pokazala več pripravljenosti za kompromisno rešitev.

Parlamentarni vrh se v nedeljo ni poenotil glede zapisa fiskalnega pravila v ustavo. Medtem ko so za danes napovedano izredno sejo DZ o referendumskih spremembah umaknili, pa se bodo poslanci v torek morali znova soočiti z razpravo o fiskalnem pravilu, če SDS ne bo pripravljena umakniti zahteve za sejo.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal podpredsednik in poslanec SDS Zvonko Černač, v SDS menijo, da ni nobenega razloga več za vnovično preložitev odločanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, saj bi bilo to po njihovem mnenju škodljivo za državo. Zato pričakujejo, da bo DZ v torek odločal o vnosu fiskalnega pravila v ustavo, vztrajajo pa tudi, da je treba to pravilo uveljaviti z letom 2015.