Slovenija

Novi nadzorniki Telekoma naj bi danes izbrali svojega predsednika

STA / J.P.
6. 5. 2013, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Drugih točk dnevnega reda medtem niso razkrili.

Facebook

Novi nadzorniki Telekoma Slovenije bodo danes predvidoma izbrali svojega predsednika, so za STA potrdili v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju, ki je v večinski državni lasti.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije v stari sestavi se je sicer zadnjič sestal konec aprila. Predstavnikom kapitala v nadzornemu svetu v sestavi Tomaž Berginc, Tomaž Kalin, Marko Hočevar, Jaro Berce, Nataša Štelcer in Franci Mugerle se je namreč 26. aprila iztekel mandat.

V nadzornem svetu kot predstavniki delavcev ostajajo Milan Richter, Brane Sparavec in Martin Gorišek, mesta predstavnikov kapitala pa so s 27. aprilom zasedli Adolf Zupan, Bernarda Babič, Borut Jamnik in Tomaž Berločnik, ki so jih delničarji družbe na to mesto potrdili na februarski skupščini. Dve mesti ostajata prazni, saj sta Matjaž Janša in Miha Klun kmalu po imenovanju s funkcije odstopila.

To skupščino so sicer spremljali zapleti, saj je Agencija za trg vrednostnih papirjev državi in z njo povezanim podjetjem odvzela glasovalne pravice. Slovenska odškodninska družba (Sod) je zato predlagala preklic skupščine Telekoma, vendar je predlog podala na podlagi le svojega imetništva 4,25 odstotka delnic Telekoma in se to ni zgodilo. Zato je kmalu po tem nadzorni svet Soda odpoklical upravo Soda.

Skupščina Telekoma pa je potrdila nasprotni predlog Modre zavarovalnice in pooblaščencev, ki jih je zastopal predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stanković, in v nadzorni svet namesto predlaganega Mateja Kovača imenovala predsednika uprave Modre zavarovalnice Jamnika, namesto predlaganega Matjaža Savodnika pa članico uprave borznoposredniške družbe Perspektiva Bernardo Babič.