Slovenija

SLS o ukrepih na organih stranke; položaj v državi resen

STA / J.P.
5. 5. 2013, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

SLS bo o podpori ukrepom, o katerih bo DZ odločal v prihodnjih dneh, razpravljala na današnji seji izvršilnega odbora (IO), v ponedeljek pa na seji glavnega odbora.

Dolenjski list
Predsednik SLS Franc Bogovič

Za sklic izredne seje IO pred današnjim parlamentarnim vrhom so se odločili, ker je položaj v politiki zelo resen in zahteva odgovorno ravnanje, pravi predsednik SLS Franc Bogovič.

V središču razprave izvršilnega odbora SLS bo verjetno podpora njihovih poslancev dvema ustavnima spremembama. Izredna seja DZ, na kateri naj bi poslanci odločali o ustavnih spremembah referendumske ureditve, je sklicana za ponedeljek, o zapisu fiskalnega pravila v ustavo pa naj bi DZ odločal v torek.

A opozicija zahteva, da DZ odloča o fiskalnem pravilu pred odločanjem o referendumskih spremembah. Zato SLS poziva k prenosu ponedeljkove seje, odločitev o tem pa pričakuje na nocojšnjem vrhu vodij parlamentarnih strank, na katerem se bodo sicer poskušale uskladiti o vnosu fiskalnega pravila v ustavo.

S prenosom ponedeljkove seje bi po mnenju SLS omogočili čas za širšo javno razpravo o spremembah referendumske ureditve v skladu z zahtevami civilne družbe in stroke. V SLS se tudi, kot navajajo v sporočilu za javnost, ne morejo znebiti občutka, da želi koalicija "na silo odločati o referendumski ureditvi in vnašati negotovost glede fiskalnega pravila".

V SLS od vlade zahteva še, da DZ na torkovi izredni seji glasuje o zapisu fiskalnega pravila v ustavo z letnico uveljavitve 2015. Tako zahtevata tudi SDS in NSi.

Stranka SLS vlado poziva tudi k pripravi programa stabilnosti 2013 in konkretnega nacionalnega reformnega programa, kar da pripravljeni osnutek ni. Da omenjenih dokumentov s konkretnimi ukrepi še ni, po mnenju SLS vpliva na strmoglavljanje bonitetnih ocen države.