Slovenija

Sodišče ugodilo zahtevi obtoženima ropa banke SKB

STA / J.P.
4. 5. 2013, 12.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Oba sicer ostajata v priporu, ki jima ga je sodišče odredilo takoj po njunem prijetju sredi marca lani.

Dolenjski list

Okrožno sodišče v Ljubljani je obtoženima za rop banke SKB Dejanu Vidmarju in Sašu Nosetu, ki sta v začetku januarja zahtevala, naj se iz spisa izločijo zapisniki o njunem zaslišanju na policiji ob aretaciji, ugodilo.

Obtožena sta v svoji zahtevi navedla, da policisti vsaj enega izmed njiju niso pravilno poučili o pravicah, zaradi česar ga ne bi smeli zaslišati. Ljubljansko sodišče je ugodilo predlogu odvetnikov in iz spisa izločilo nekaj dokazov.

Obtožena ostajata v priporu, saj je tožilstvu uspelo dokazati, da sta še vedno begosumna, zato jima je sodišče nedavno pripor podaljšalo za dva meseca.

Zaenkrat še ni znano, kdaj jima bodo začeli soditi. Januarja, ko jima je sodišče nameravalo ponuditi možnost, da sama priznata krivdo in se s tožilstvom pogodita za kazen, na preobravnavni narok nista prišla. Namesto tega sta prek zagovornikov zahtevala, naj sodišče izloči dokaze, ki ju obremenjujejo. Ker je sodnica prebrala zapisnik zaslišanja in bi lahko sodila pristransko, sta od sodišča zahtevala tudi dodelitev drugega sodnika. To je storila že sodnica, ki je sodišču sama predlagala svojo izločitev iz postopka, zato je bil primer dodeljen drugemu sodniku.

Kriminalisti, kot piše Žurnal, zagotavljajo, da se dobro zavedajo, kako morajo zaslišati osumljence. Ne zdi se jim problematično, če sodišče ne upošteva zgolj nekega zaslišanja. Lahko pa postane problematično, ko mora sodišče izločiti tudi vse tisto, kar storilec na tem zaslišanju prizna ali pa izroči, denimo del tistega, kar je ukradel. Takrat lahko ves postopek pade v vodo samo zato, ker policija storilca ni poučila o njegovih pravicah pred zaslišanjem, opozarjajo kriminalisti.

Rop banke SKB se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in plastične zabojnike ter začeli z odpiranjem sefov. Vlomili so v 428 sefov, še v dodatnih 29 pa so poskusili vlomiti. Kraj kaznivega dejanja so zapustili okoli šeste ure zjutraj, po oceni policije pa so povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode. Nose in Vidmar sta v priporu že od aretacije 16. marca lani.