Slovenija

Stanje gorenjskih gozdov vendarle boljše

STA / J.P.
4. 5. 2013, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po več letih velikih težav zaradi naravnih nesreč in škodljivcev se je stanje gozdov na območju zgornje Gorenjske lani vendarle začelo izboljševati.

Wikipedia

Zaradi dolge zime pa bo letošnjo pomlad le malo časa za pospravilo drevja, ki so ga polomili sneg in veter, preden bo ponovno napadel lubadar.

V gozdovih zgornje Gorenjske je zadnjih šest oziroma sedem let veliko težav povzročal smrekov lubadar. Lani pa se je število napadenih smrek vendarle bistveno zmanjšalo in če spomladi ne bo vetrolomov, vodja blejske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije Andrej Avsenek, pričakuje, da se bo letos stanje v gozdovih normaliziralo.

Obilne snežne padavine letos niso povzročile hujšega snegoloma, je pa zaradi močnega vetra padlo nekaj posameznih dreves na območju Begunjščice, Dobrče in Karavank. Večje težave gozdarjem sicer povzroča to, da je letošnja pomlad zelo pozna in bo zelo malo časa za pospravilo polomljenega lesa, preden se bo začel razvoj škodljivcev.

Snežna odeja je v višjeležečih predelih tako debela, da se bo obdržala vse do maja, kar gozdarjem povzroča še druge nevšečnosti. Tako bodo morali na primer opravila za obnovo gozdov prestaviti na jesen. V zasebnih gozdovih pa se letos ponovno obeta večji letni posek, saj si lastniki gozdov učinke gospodarske krize blažijo s prodajo drv.

Debela snežna odeja pomeni težke razmere tudi za divjad, ki se zbira na zimovališčih in tam povzroča večjo škodo, saj obgloda naravno gozdno vegetacijo, škodo pa dela tudi na premoženju ljudi. Tako so letos pogoste prijave lastnikov zemljišč o škodi na balah silaž, silosih krme in na sadnem drevju.

Precej škode v zgodnjem pomladnem času povzročajo tudi detli, ki v tem obdobju iščejo gnezda in med seboj komunicirajo tako, da trkajo po deblih. Detel lahko zazna možnost gnezdenja tudi na hišah in se loti kljuvanja fasade ter tako povzroči tudi po več 1000 evrov škode.

V ostrih zimskih razmerah so gozdarji zabeležili tudi večji pogin gozdnih živali. Kot je pojasnil Avsenek, se to zgodi zato, ker je odstrel s strani lovcev še vedno relativno nizek. Tako mora narava sama izločiti šibkejše osebke.