Slovenija

V študentskem društvu Iskra proti gradnji hotela

STA / S.R.
3. 5. 2013, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Študentsko društvo Iskra je na današnji novinarski konferenci kritično spregovorilo o načrtovani reorganizaciji Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani), predvsem o gradnjo hotela K4 in študentske menze v prostorih na Kersnikovi 4.

Facebook
Takole so se iz Andreja Klasinca, direktorja ŠOU v LJ ponorčevali na Facebook strani Iskre.

Za vsem tem stoji podjetniška logika, ki ni v interesu študentov, so poudarili. Član Iskre Klemen Knez je izpostavil ekonomsko plat načrtovanega investicijskega projekta K4, s katerim jih je na zadnjem študentskem zboru seznanil direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc. Kot je pojasnil, je predsedstvo ŠOU 22. aprila namreč sprejelo sklep, po katerem se bo uprava ŠOU z zdajšnje lokacije na Kersnikovi 4 preselila na Vojkovo, na Kersnikovi pa nameravajo vzpostaviti študentsko menzo in manjši hotel.

Direktorjev argument za reorganizacijo, da želi s preureditvijo hiše na Kersnikovi 4 v hotel rešiti upad dohodkov iz študentskega dela, po mnenju Kneza ne vzdrži. ŠOU bo namreč skupaj s svojim zavodom Šouhostel po navedbah Kneza investiral 490.000 evrov za prenovo tega hotela. Pri tem v ŠOU, kot je še pojasnil, računajo, da se bo prestiž hostla Celice prelival tudi v nov hotel in mu tako polnil kapacitete na sicer zasičenem hotelskem trgu v prestolnici.

Kar se tiče cenejše hrane za študente v tej menzi pa po Knezovih besedah ni nobenih zagotovil, da bodo res študentske. Kot je spomnil, je bilo dopolnilo njihove poslanske skupine, po katerem cena obroka s subvencijo za študenta v omenjeni menzi ne bi presegala 1,30 evra, namreč na študentskem zboru gladko zavrnjen.

Z investicijskim načrtom ŠOU po mnenju Božidarja Kolarja temeljito spreminja "smer študentske barke", saj mora zato jemati denar dejavnostim in zavodom, ki so bili postavljeni kot servis netržnih študentskih interesov. Ti zavodi in te dejavnosti praznijo prostor za potrebe tujih gostov, so prepričani sogovorniki.

Marko Petriček pa je glede na dejstvo, da za projektom ne stoji nobena "ekonomska računica", ki bi bila v interesu ŠOU v Ljubljani, prepričan, da je lahko edini motiv za nadaljevanje projekta zasebni interes "glavnih akterjev" in da v ŠOU vedno bolj prevladuje podjetniška logika.

Ker v tem študentskem društvu ugotavljajo, da to ni pravi namen ŠOU, bodo "skušali obrniti omenjeno logiko v smer, da bo zastopala interese vseh študentov in ne le študentskih funkcionarjev", so dejali.

Tako bodo v prihodnjem tednu skušali skupaj s podobno mislečimi organizacijami in posamezniki najti način, kako spremeniti smer delovanja vodstva ŠOU v Ljubljani, da bo začelo delati v študentskem interesu.

Na konferenci so hkrati zanikali Klasinčevo trditev o preklicu sklepa iz 22. aprila o prostorski združitvi vseh treh študentskih medijev. Tako vse kaže, da se bo preselitev pričela 15. junija s selitvijo Šouvizije in Tribune v prostore Radia Študent.