Slovenija

Slovenija izdala za 3,5 milijarde dolarjev obveznic

STA / S.R.
2. 5. 2013, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija je uspešno izdala za milijardo dolarjev petletnih obveznic in za 2,5 milijarde dolarjev 10-letnih dolarskih obveznic.

Thinkstock

Petletne dolarske obveznice je Slovenija izdala s kuponsko obrestno mero 4,75 odstotka, 10-letne dolarske obveznice so bile izdane s kuponsko obrestno mero v višini 5,85 odstotka.

Kot poročajo tuji mediji, bodo kupci petletnih obveznic imeli 4,95-odstotni donos do dospetja, kupci desetletnih obveznic pa šestodstotni donos do dospetja.

Za slovenske obveznice je kljub torkovemu znižanju bonitete s strani Moody's prispelo kar za več kot 16 milijard dolarjev naročil. Začeten donos oz. pribitek za petletno slovensko obveznico je znašal 5,125 odstotka, za desetletno pa 6,25 odstotka.

Kot ocenjujejo borzni analitiki, Sloveniji znižanje ratinga s strani Moody's očitno ni škodilo. Bonitetna agencija Moody's je oceno Slovenije znižala za dve stopnji iz Baa2 na Ba1, s čimer je slovenski dolg uvrstila med špekulativne naložbe. Zaradi novice o spremembi ocene je bil za v torek predvideni zaključek izdaje slovenske dolarske obveznice odložen na danes.

Moody's je znižanje ocene objavil nekaj ur pred koncem trgovanja, kar ni v skladu z običajno prakso. To pa je pri mnogih vlagateljih in poznavalcih sprožilo različne dvome o korektnosti bonitetne agencije, ki je bila v preteklosti deležna številnih tožb zaradi svoje nekorektnosti, pa tudi poravnav na sodiščih.

Bonitetna agencija Standard & Poor's je medtem za napovedano izdajo petletne in desetletne dolarske obveznice izdala dolgoročno bonitetno oceno A-, poroča Reuters. "Analitiki pri S & P pravijo, da je ocena posledica pričakovanj, da bo Slovenija nadaljevala fiskalno konsolidacijo. Ocena je podprta tudi s dejstvom, da ima Slovenija odprto in relativno premožno gospodarstvo", so zapisali pri S & P.

Za komentar so zaenkrat na slovenskem finančnem ministrstvu nedosegljivi, tuji analitiki pa pravijo, da je to, vsaj kratkoročno, pozitivna novica za Slovenijo. Prodaja je dobra novica za Slovenijo, vsaj za kratek čas, saj si je s tem slovenska vlada kupila čas za izvedbo reform, po poročanju Reutersa pravi analitik pri Standard banki Timothy Ash. Vendar zdaj slovenska vlada ne sme zaspati na tem uspehu, pripraviti mora ambiciozen reformni program, Slovenija pa potrebuje spremembo svojega gospodarskega modela, je dejal.