Slovenija

Tovornjaki lani prepeljali manj blaga

STA / J.P.
2. 5. 2013, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenska tovorna motorna vozila so lani po ugotovitvah državnih statistikov prepeljala manj blaga in opravila manj tonskih kilometrov kot leto prej.

Dolenjski list

Prepeljala so 62 milijonov ton blaga in opravila 15,9 milijarde tonskih kilometrov, kar je 17 oz. tri odstotke manj kot v letu 2011.

Tovorna motorna vozila, registrirana v Sloveniji, so lani opravila 1,3 milijarde kilometrov z naloženimi vozili, kar na letni ravni predstavlja petodstotni padec, je ta teden objavil državni statistični urad.

Po tujini je bilo prepeljanega za tri odstotke manj blaga, tonskih kilometrov po tujini pa je bilo manj za sedem odstotkov. V notranjem prevozu je bilo opravljenih 15 odstotkov manj tonskih kilometrov.

V javnem prevozu je bilo prepeljanega 67 odstotkov vsega blaga in opravljenih 92 odstotkov vseh tonskih kilometrov, v prevozu za lastne potrebe pa je bilo prepeljanega 33 odstotkov blaga in opravljenih osem odstotkov tonskih kilometrov.

Med blagom, prepeljanem v lanskem letu, je bilo največ blaga iz blagovne skupine rude in kamnine (30 odstotkov). V notranjem prevozu je bilo prav tako največ (skoraj polovica) prepeljanega blaga, iz blagovne skupine rude in kamnine, v mednarodnem prevozu pa je bilo največ prepeljanega blaga iz blagovne skupine proizvodi predelovalnih dejavnosti (19 odstotkov).