Nekdanja predsednika uprav Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčar, naj bi zaradi domnevno sporne prodaje ovadil prav Janković.

Bavčar je sicer še pred začetkom sojenja poudarjal, da je vseskozi zamolčano dejstvo, da je ta sodni proces začet na podlagi ovadbe Damjana in Zorana Jankovića.

Nekdanji prvi mož Mercatorja je pred leti sicer tožil Pivovarno Laško in Istrabenz, vendar pa je sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek, da sta Istrabenz in Pivovarna Laško skladno s septembra 2005 podpisanim dogovorom dolžni na Jankovića prenesti delnice Mercatorja.

Sedaj pa je Janković kot priča vabljen, da na sodišču pojasni podrobnosti glede domnevno sporne preprodaje delnic Istrabenza. Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, sta poleg Šrota in Bavčarja obtožena še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Ker sta odvetnik Branko Lipovec in lastnik Sportine Bahtijar Bajrović priznala krivdo za ponarejanje listin, je sodišče zanju izreklo pogojne zaporne kazni, sojenje pa se je zanju končalo.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.