Jakovina je pojasnil, da sta imela s slovenskim ministrom za kmetijstvo in okolje Dejanom Židanom pred začetkom zasedanja kmetijskih ministrov EU v Luksemburgu dvostransko srečanje, na katerem so izmenjali stališča o problemu terana.

"Za zdaj na žalost nismo naleteli na veliko razumevanja in željo, da se najde kompromis v obliki skupne čezmejne zaščite," je pojasnil hrvaški minister.

Hrvaški sedaj po njegovih besedah preostane to, da izkoristi vse možnosti v načrtovanem dvostranskem srečanju z Italijo, ki ga še ni bilo, in posvetovanja z Evropsko komisijo, na koncu pa lahko zažene pravne mehanizme, ki jih ima na voljo za zaščito hrvaških vinarjev.

"Količina in kakovost vrhunskega terana istrskih vinarjev je prevelikega pomena za Hrvaško, da ne bi izkoristili vseh možnosti, ki jih imamo," je poudaril.

Jakovina je že minuli teden napovedal, da bo danes v Luksemburgu kolegoma iz Slovenije in Italije predlagal pogovore o začetku postopka za čezmejno zaščito terana, v nasprotnem primeru pa najavil sprožitev pravnih mehanizmov za zaščito interesov hrvaških vinarjev.

Hrvaška je to napovedala, potem ko je pristojna inšpekcija slovenskega ministrstva za kmetijstvo in okolje zahtevala umik hrvaškega terana s polic slovenskih trgovin.

Odločitev je utemeljila z argumentom, da je prodaja hrvaškega terana nesprejemljiva glede na to, da ima slovenski teran geografsko označbo. Inšpekcija se je sicer odzvala na opozorila kraških vinarjev o nelojalni konkurenci.