Slovenija

Jugovzhodna Slovenija z rekordno brezposelnostjo

STA / S.R.
22. 4. 2013, 11.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na območju Dolenjske, bele krajine in Posavja so v začetku letošnjega leta beležili rekordno brezposelnost, ki naj bi se po pričakovanjih tamkajšnje območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) čez poletje nekoliko unesla.

Radio Aktual

Kot je danes na novinarski konferenci v Novem mestu dejal sekretar novomeške območne organizacije ZSSS Igor Iljaš, naj bi se stanje na območju jugovzhodne Slovenije obrnilo v prid zaposlovanja, odpuščanja delavcev pa se naj bi po njegovem zaustavila ali vsaj zmanjšala.

Sindikalisti kakšnih novih odpuščanj na tem območju ne predvidevajo. Je pa Ilijaš opozoril na postopke prisilnih poravnav, ki potekajo v krmeljski družbi Inkos, novomeškem podjetju MKI in v metliški Beti.

Iljaš je ocenil, da se zadeve v družbi Inkos, ki zaposluje približno 110 delavcev, odvijajo ugodno. Kaj se bo zgodilo v podjetjih MKI, ki zaposluje približno 90 ljudi, in v Beti, ki jim ima zaposlenih približno 190, pa bo jasno v prihodnjih mesecih, je poudaril.

Glede omenjenih družb je Iljaš pristavil, da glede njihovega poslovanja upa na ugoden razplet in nadaljevanje njihove proizvodnje.

Nadaljevanje proizvodnje v manjšem obsegu, približno sto delavcev, pa je napovedal v straškem Novolesu, ki je od predlani v stečaju. Če bo iniciativni odbor za vnovični zagon tamkajšnje proizvodnje uspešen pri bankah ali drugih možnih financerjih, naj bi tam ob koncu leta, predvidoma kot najemniki in po načelih socialnega podjetništva, vnovič začeli z izdelavo vezanih plošč.

Z navedenim je sicer povezanih več težav, kot so zagotovitev zagonskega denarja in denarja za nakup glavnega stroja ter zagotovitev najema Novolesovih prostorov, je še povedal Iljaš.

Območna organizacija ZSSS Dolenjske, Bele krajine in Posavja bo sicer letošnji praznik dela obeležila s tradicionalnima osrednjima območnima prvomajskima slovesnostima na Debencu pri Mirni in na Lisci nad Sevnico. Slavnostna govornika bosta izvršna sekretarja ZSSS na Debencu Staša Pernat Lesjak in na Lisci Pavle Vrhovec.

Prireditelji na obeh dogodkih pričakujejo do 3500 obiskovalcev, pred tem pa se bodo dolenjski, belokranjski in posavski sindikalisti ZSSS še pred prvomajskimi prazniki na mejnem prehodu Obrežje v četrtek ob 11. uri tradicionalno srečali s hrvaškimi sindikalisti.