Slovenija

Bratuškova danes tudi o fiskalnem pravilu in slabi banki

STA / S.R.
22. 4. 2013, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek ter ministri in ministrice bodo danes odgovarjali na poslanska vprašanja.

Mediaspeed

Franc Bogovič (SLS) bo Bratuškovo vprašal, ali bo PS, ki jo vodi, podprla zapis fiskalnega pravila v ustavo, Matej Tonin (NSi) pa, kdaj lahko pričakujemo polno in operativno delovanje slabe banke.

Poslanske skupine so se namreč na političnem vrhu 11. aprila dogovorile, da bo DZ do 7. maja prekinil izredno sejo, na kateri je obravnaval vnos fiskalnega pravila v ustavo. Do takrat naj bi namreč vlada na podlagi spremenjenih makroekonomskih izhodišč pripravila nove izračune o stanju v javnih financah, na njihovi podlagi pa bi DZ odločil, če je treba besedilo fiskalnega pravila kaj spremeniti.

Mateja Tonina (NSi) no medtem zanimalo, kdaj lahko pričakujemo polno in operativno delovanje slabe banke, "kar pomeni, kdaj lahko pričakujemo, da se bodo slabe terjatve iz bank začele prenašati na Družbo za upravljanje terjatev bank".

Matjaž Han (SD) bo premierko vprašal, na kakšen način bo vlada reševala podjetja v težavah, Jože Tanko (SDS) pa, na kakšen način se bo zagotavljalo dosledno spoštovanje ustavnega načela enakosti pred zakonom.

Poslanci bodo danes odločali tudi o odločitvi kolegija predsednika DZ, da bodo poslanske in poslanci novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu obravnavali po nujnem postopku. Odločanje o tem na plenarni seji DZ zahtevajo poslanci SDS, ki se s takšnim sklepom kolegija ne strinjajo.