Slovenija

SLS: 'Slovenija mora sprejeti fiskalno pravilo!'

STA/R.S.
20. 4. 2013, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik SLS Franc Bogovič je danes ob robu posveta stranke v Celju v izjavi za medije ocenil, da mora Slovenija 7. maja sprejeti fiskalno pravilo, ki je tisti signal, s katerim bomo sporočili, da v Sloveniji mislimo resno.

Mediaspeed

Prvak SLS tudi meni, da si mora Slovenija na področju javnih financ naliti "čistega vina."
Kot je dejal Bogovič, so v SLS prepričani, da zelo malo ljudi pozna realnost in globino podatkov, ki govorijo o težkih razmerah, nekateri podatki so celo prikriti. Bogovič upa, da bo nova vlada čim prej sprejela ključne ukrepe, ki jih je treba nato udejanjiti v naslednjih tednih oziroma dnevih.
Po Bogovičevih besedah mora vlada storiti tudi ključne korake pri sanaciji bančnega sistema, kar pomeni uveljavitev slabe banke in transparentno gospodarjenje z javnimi financami. Z delom kupnine od prodaje državnega premoženja pa je treba po njegovi oceni omogočiti ukrepe, ki bi prinesli nova delovna mesta, del sredstev pa nameniti za poplačilo "manjka", ki bo nastal v bančnem sektorju.
Bogovič je opozoril, da si ne moremo privoščiti odprodaje zato, da bi skozi maso plač v naslednjih mesecih enostavno "pojedli", kar smo v preteklosti ustvarili.
Na vprašanje, kaj bi država morala prodati, je Bogovič odgovoril, da se je skozi leta izkazalo, da smo bili v Sloveniji slabi gospodarji državnega premoženja, veliko napak se je storilo pri vodenju prodaje premoženja, pri prodaji bank pa bi morali obdržati četrtinski delež plus eno delnico.
Namen današnjega posveta, ki so ga poimenovali Spomladanski posvet SLS, je bil v petih skupinah pregledati razmere v državi na področjih, kot so javne finance, gospodarstvo, kmetijstvo, okolje in kohezijska sredstva, sociala in zdravje, pravna država ter vzgoja in izobraževanja.
"Ključni namen posveta je, da pregledamo stvari, ki smo si jih zapisali v svoj program pred volitvami leta 2011 in jih kasneje zapisali tudi v našo koalicijsko pogodbo. Zanimalo nas je, kako so te zadeve zdaj zapisane v koalicijski pogodbi tistih, ki so na oblasti. Treba je analizirati, kam mora Slovenija danes iti v tej zaostrenih pogojih," je še dejal Bogovič.
Osrednji popoldanski del posveta pa je namenjen plenarni predstavitvi zaključkov dopoldanskega dela in strateškim poudarkom SLS, stranka pa bo predstavila tudi svoje prihodnje kratkoročne aktivnosti.