NLB, ki potrebuje novo dokapitalizacijo, je 3500 uslužbencem izplačala po 783 evrov regresa, opozarja PSS.
PSS, ki je za izplačilo regresa v NLB izvedel v medijih, opozarja, da se v NLB že tri leta nagrajujejo, "kot da ni krize in kot da niso v milijardni izgubi". Sanacijo bančnega sistema pa se po mnenju sindikata poskuša izvesti tako v breme zaposlenih na policiji in ministrstvu za notranje zadeve, kot tudi drugih javnih uslužbencev.
Zato sindikat od ministra zahteva odgovor na vprašanje, zakaj so v njegovih očeh neenaki in se morajo ob že tako nizkih plačah ponovno odrekati, "medtem ko imajo v NLB popolnoma enake plače ves ta čas in si tudi normalno izplačujejo regrese".
Ob vsem tem poudarjajo, da v sindikatu nikakor niso proti izplačilu regresa zaposlenim v NLB. Želijo pa, da bi bila višina regresa sorazmerna z usodo ostalih javnih uslužbencev vse do takrat, ko bodo bilance banke izkazovale dobiček in bodo tako država kot večinski lastnik, kot tudi državljani prejemali dividende iz naslova uspešnega poslovanja podjetja v državni lasti.
Prav tako pozivajo vlado, naj v vseh javnih podjetjih in gospodarskih družbah vodstvenemu kadru zniža plače za 30 odstotkov, ostalim zaposlenim pa za osem, da bodo delili usodo javnih uslužbencev. Tako bo breme varčevanja po njihovem mnenju enako porazdeljeno. Doslej so po mnenju sindikata breme varčevanja čutili le javni uslužbenci in zaposleni v gospodarstvu, kjer država nima večinskih deležev v lastništvih podjetij.
"V kolikor tega niste pripravljeni narediti in nas boste ignorirali, pa nam dajete popolnoma jasno sporočilo, da nismo vsi enaki," so izpostavili v PSS. V tem primeru policisti in zaposleni na notranjem ministrstvu in policiji ne nameravajo nositi bremena "nespametnih, prijateljskih odločitev, katerih posledice se odražajo v neizterjanih davkih, dodatni obremenjenosti države in njeni plačilni nezmožnosti".
Ministra Viranta še pozivajo, naj si ministri in poslanci znižajo plače za 50 odstotkov. "S tem boste pokazali, da je tudi politična elita pripravljena na varčevanje," so se zapisali v PSS.