Slovenija

Virant: 'Za vsak mesec zamude, dodatni varčevalni ukrepi'

STA/R.S.
20. 4. 2013, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pravi, da mesec dni zamude z dogovorom o ukrepih za znižanje plačne mase javnih uslužbencev prinaša dodatne varčevalne ukrepe v višini približno 0,3 odstotka plače zaposlenega.

Mediaspeed

Napoveduje še vpis fiskalnega pravila v ustavo in ustavne spremembe glede referenduma.
Zaradi načrtovanega prihranka v višini 158 milijonov evrov bi se po vladnem predlogu sicer plača javnega uslužbenca znižala za povprečno štiri odstotke. Bodo pa na ravni posameznih proračunskih porabnikov omogočili, da se del prihrankov pri materialnih stroških porabi za povečanje plačne mase za največ dva odstotka, je v pogovoru za Dnevnikov Objektiv dejal Virant.
Napovedal je sicer, da bodo tokrat sprejeli ukrepe za znižanje plačne mase, "ki bodo stali tudi pred sodiščem, ukrepe, pri katerih ne bomo zaradi vtikanja palice v zakonodajno kolesje zamudili kakšnih rokov".
Glede vračanja razlike do polnega regresa, o katerem je razsodilo sodišče, meni, da so pravni argumenti na strani sindikatov. Drugače pa je po njegovem mnenju s tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, kjer meni, da ima vlada realne možnosti, da na vrhovnem sodišču zmaga, saj je ministrica Krebsova s sindikati podpisala aneks h kolektivni pogodbi, s katerim so odložili izplačevanje. Ker ni šlo za zakon, je prepričan, da lahko velja tudi retroaktivno.
Na vprašanje, kdo je odgovoren za storjene napake, je dejal, da so odgovorni vedno tisti, ki so te ukrepe predlagali oziroma podpisali. "Najbolj je gotovo odgovoren bivši predsednik vlade Janez Janša," je navedel.
Pri primerjanju sedanje in prejšnje vlade je izpostavil razliko v načinu političnega delovanja, stopnji strpnosti, kulturi dialoga, komunikaciji z javnostjo. "Sedanja predsednica vlade deluje bistveno bolj pozitivno, kot je deloval prejšnji premier," je dejal.
Prepričan je, da vlado vodi Alenka Bratušek, a priznava, da se v zadnjem času kažejo indici, da želi bivši predsednik PS Zoran Janković posegati v državno gospodarstvo in kadrovanje. PS se bo morala zato po njegovem mnenju na kongresu pred volitvami odločiti, kdo bo njen voditelj v prihodnosti.
O DL je zagotovil, da prepirov v stranki ni. Glede težav s kadri, ki jih imajo v stranki, pa je med drugim dejal, da je največji greh vseh njihovih ministrskih kandidatov mala "šupa", domnevno zgrajena na črno. "Minister Omerzel je morda naredil kadrovsko napako, sicer pa je njegova preteklost čista," zagotavlja prvak DL.
Virant pričakuje, da bo vpis fiskalnega pravila v ustavo na majski seji državnega zbora sprejet. "Veliko je odvisno od izračunov in prav je, da je predsednica vlade ministrstvu za finance naročila, da jih pripravi," je dejal.
Tudi o ustavnih spremembah glede referenduma po njegovih besedah obstaja širok konsenz in po vsej verjetnosti bodo sprejete že kmalu.