Slovenija

Znižane pokojnine bodo spet višje

STA/R.S.
20. 4. 2013, 08.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pokojnine, ki so se z varčevalnim zakonom junija lani znižale in so bile vse do ustavne odločbe o 143. členu izplačane v znižanem znesku, bodo aprila spet v takšni višini kot pred zakonom, pravijo na pokojninskem zavodu.

Thinkstock

Povrnitev premalo izplačanega zneska za nazaj pa bo urejal tehnični zakon. Aprilske pokojnine bodo sicer izplačane konec meseca.
Izdajo odločb, ki jih je pokojninski zavod po objavi ustavne odločitve glede 143. člena varčevalnega zakona napovedal za april in v katerih naj bi pojasnili vprašanje izplačila razlike za nazaj, pa so v zavodu odložili, je za STA povedal namestnik generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Jože Kuhelj.
Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so namreč napovedali, da bo prav to vprašanje reševal tehnični zakon. Za STA so na ministrstvu pojasnili, da delovna skupina za oblikovanje tehničnega zakona zakonski predlog še pripravlja.
Ministrica Anja Kopač Mrak je pred dobrim tednom dni povedala, da se je o problematiki že pogovarjala s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije in Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Spomnila je, da je že v prvem odzivu na ugotovitev ustavnega sodišča dejala, da so predstavniki države dolžni opravičilo upokojencem, ki jim je zakon za uravnoteženje javnih financ (Zujf) na neustaven način odvzel del pokojnine.
Če bodo sredstva vračali obročno, pa bodo prosili tudi za razumevanje, je dejala. V letošnjem letu glede na obstoječe razmere 17 milijonov evrov dodatnih sredstev, ki jih je treba zagotoviti, namreč pomeni težavo, je priznala po srečanju z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer 9. aprila.
Ustavno sodišče je z odločbo, ki je začela veljati proti koncu marca, del 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ spoznalo za neustavnega. Gre za določbe, po katerih so se znižale pokojnine okoli 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun.
A poračun za nazaj bi po tej ustavni odločitvi pripadal le tistim, ki so se na svoje odločbe o znižanih pokojninah pritožili. Tisti, ki se niso in so njihove odločbe o znižanju pokojnin že pravnomočne, pa niso upravičeni do poračuna za nazaj, pač pa od odločbe ustavnega sodišča dalje le do vrnitve na prejšnje pokojnine.
Toda Kopač Mrakova je napovedala, da bo zagotovljena enaka obravnava vseh upokojencev, prizadetih z varčevalnim zakonom, tako tistih, ki so se pritožili, kot tistih, ki se niso.