Slovenija

Danes na Jurjevanje!

STA/R.S.
20. 4. 2013, 08.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turistični delavci v Slovenskih Konjicah bodo danes že 16. doslej pripravili tradicionalno in vse bolj obiskano Jurjevanje v čast svetemu Juriju, zavetniku štajerskega mesta vina in cvetja.

jurjevanje.si

Prireditev se bo dopoldne začela z otroškim Jurjevanjem, osrednja prireditev, na kateri pričakujejo več kot 1000 obiskovalcev, pa bo potekala od 14. ure naprej.
Že skoraj dve desetletji na dan prireditve v Slovenskih Konjicah oživi stara legenda o konjiškem zmaju, ki je zase zahteval mlado in lepo deklico Marjetico. Obujanje legende je preraslo v tradicionalni Jurijev festival, s katerim so se Konjičani vključili tudi v svetovno združenje karnevalskih mest, ki povezuje 48 držav in 368 mest.
"Letošnje Jurjevanje na Mestnem trgu bo ponovno nepozabno in nosi podnaslov Godba Fest. Slovenske Konjice bodo namreč od 14. ure bučale od zvokov godbenih instrumentov, saj bomo v središču mesta gostili številne slovenske godbe, ki bodo z domačo godbo na pihala slavile njen 85. rojstni dan," je za STA povedala vodja Turistično-informacijskega centra Slovenske Konjice Tjaša Kangler.
Da bo dogodek zares kraljevske narave, bo poskrbela slovenska vinska kraljica Neža Pavlič, ki letos prihaja prav iz Slovenskih Konjic. Na Jurijevih stojnicah bo predstavljena bogata ponudbo slovenskih vinarjev, ki jih bodo poleg slovenske predstavljale še številne aktualne lokalne vinske kraljice in nekdanje vinske kraljice Slovenije.
V družbi Konjiškega zmaja bodo znova sestavljali najdaljši konjiški "štrudl", v kotlih na prostem bodo kuhali slovenske "jedi na žlico", večer pa bodo obiskovalci pričakali v družbi glasbene zasedbe D'Palinka Band.
Legenda o vitezu Juriju, zmaju in Marjetici je po besedah Kanglerjeve ena od krasnih zamisli, s katero se da obiskovalce navdušiti za obisk mesta in okolice. Na voljo jim je Zmajčkova gozdna učna pot, obisk starega gradu in druge turistične zanimivosti, ki se navezujejo prav na to legendo, vse to pa je za obiskovalce precej bolj zanimivo kot suhoparne letnice in drugi zgodovinski podatki. V zadnjih letih na Jurjevanju opažajo zato vse več ljudi tudi iz drugih koncev Slovenije.