Slovenija

Sintalov varnostnik se je pritožil na odločitev o priporu

STA / S.R.
19. 4. 2013, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Varnostniku Borutu Hriberšku, ki se je po kraji večje količine denarja v podjetju Sintal po večdnevnem begu sam predal policistom, je preiskovalni sodnik odredil enomesečni pripor z možnostjo podaljšanja.

Policija.si

Zoper sklep o priporu se je osumljenec pritožil, o pritožbi pa še ni bilo odločeno, so za STA pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani.

Kriminalisti in policisti sicer še nadaljujejo z delom. Ker preiskava še poteka, pa podrobnosti ne morejo razkriti, so povedali na Policijski upravi Ljubljana. Med drugim tako še ni uradno potrjeno, koliko denarja naj bi Hriberšek iz centralnega trezorja Sintala sploh odnesel.

Medtem ko je v medijih zaokrožil podatek, da naj bi varnostnik vzel 911.000 evrov, je sam takšne ocene za Slovenske novice označil kot pretirane. Po njegovih besedah namreč ni moglo biti "več kot kakih 650 tisočakov".

V Sintalu pravijo, da Sintal ni nikoli objavil podatkov o znesku ukradenega denarja niti o načinu izvedbe tatvine, pa tudi navedb drugih, ki so se pojavile v medijih, ni komentiral.

"Lahko pa povemo, da so tako navedbe o zneskih, kakor tudi nekateri podatki o tatvini neresnični," so še zapisali v pisnem pojasnilu za STA in dodali, da v interesu preiskave drugih informacij ne morejo dajati.

Po besedah predsednika uprave Sintala Roberta Pistotnika so bili v Sintalu sicer ves čas prepričani, da bo Hriberška dosegla roka pravice. Veseli jih, da se je zadeva tako razpletla. Odprto vprašanje pa ostaja, ali bo vrnil celoten znesek.

Na vprašanje, ali je vse prinesel nazaj, je Hriberšek Slovenskim novicam sicer odgovoril, da "nekaj malega za potrebe preiskave". Drugo pa je shranjeno v trezorju v tujini, policiji pa bo povedal kje. Slabih 350 evrov pa je nakazal v dom, kjer prebiva njegova mama. Po navedbah portala 24ur.com pa je Hriberšek preiskovalni sodnici predal okoli 100.000 evrov in ključe omarice na eni od železniških postaj v Nemčiji, kjer naj bi bil preostanek denarja.

Žalostno v tej zgodbi je, ob tem dodaja Pistotnik, da si je Hriberšek, "ki je do dejanja veljal za zaupanja vrednega in spoštovanega sodelavca, s protipravnim in nemoralnim dejanjem uničil življenje, zagrenil pa ga je tudi svojim bližnjim in svojim sodelavcem".

Kot so na svojem spletnem portalu objavile Slovenske novice, se je Hriberšek v četrtek javil njihovemu novinarju, s katerim sta se sestala na mejnem prehodu Šentilj, nato pa se je predal policiji.

Za Slovenske novice je dejal, da je šlo za hipno odločitev. "Bil sem v stiski, nujno sem potreboval denar. Nimaš ga, pred teboj pa leži kot na pladnju," njegove besede navaja omenjeni časnik. Piše pa tudi, da je Hriberšek dejal, naj se ne obtožuje sodelavcev v varnostno-nadzornem centru, ki niso popolnoma nič krivi.