Slovenija

Tovšakova ostaja v priporu

STA / S.R.
19. 4. 2013, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti za odpravo pripora trem osumljencem glede posredovanja tujih delavcev pri gradnji Teša 6.

Mediaspeed

V priporu tako vsaj do 28. maja ostajajo nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, Aleš Pangerc iz ljubljanskega podjetja Go Extra in Poljak Marek Andrzej Konfisz, danes poroča časnik Večer.

Zagovornik Tovšakove Boris Kanduti je za STA povedal, da je vrhovno sodišče njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti. Dejal je tudi, da je vrhovno sodišče pri Konfiszu ugotovilo kršitve pri odločitvi o priporu, kljub temu pa mu pripora ni odpravilo. Vsem osumljencem je pripor podaljšal izvenobravnavni senat Okrožnega sodišča v Mariboru.

Glede pogajanj s tožilcem Stanislavom Pintarjem zaradi kaznivega dejanja goljufije v višini 3,5 milijona evrov na škodo EU v primeru, ki se nanaša na projekt Rimske terme, je Kanduti pojasnil, da sporazum o priznanju krivde za to kaznivo dejanje ni sklenjen. Tožilec namreč za Tovšakovo predlaga nesorazmerno visoko kazen, medtem ko za druge soobtožene predlaga nizke kazni. Zagrožena kazen za omenjeno kaznivo dejanje je od enega do osem let zapora.

Tako se bo v četrtek na celjskem okrožnem sodišču nadaljeval predobravnavni narok. Tožilec v omenjenem kaznivem dejanju Tovšakovi očita, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, ki je avgusta lani umrl, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila zahtevo na gospodarsko ministrstvo za pridobitev 3,5 milijona evrov. Ta sredstva sta pridobila in porabila. Poleg tega jo obtožnica bremeni, da je del terjatev iz tega posla, ki pa sploh niso obstajale, prodala faktoring družbi Prvi faktor za 1,4 milijona evrov.

Med obdolženima sta še nekdanji odgovorni nadzornik gradbišča Rimske terme Karel Bogatin, nekdanji vodja gradbene operative Vegrada Marjan Volmajer in družba Rimske terme v stečaju.

Specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo oktobra lani, Vegrad pa je sodeloval pri prenovi Rimskih term, ki so bile zaprte od oktobra 1991 in so konec marca 2011 sprejele prve goste.

V zadevi Čista lopata pa je bila Tovšakova pravnomočno obsojena na leto in dva meseca zaporne kazni zaradi podkupovanja pri javnem razpisu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Sodišče ji je naložilo tudi plačilo stranske denarne kazni, vendar pa je še ni pozvalo na prestajanje zaporne kazni.