Slovenija

Osumljenca za eksploziji v Bostonu brata iz Čečenije

STA / S.R.
19. 4. 2013, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Osumljenca za ponedeljkovi eksploziji na bostonskem maratonu, ki sta zahtevali tri smrtne žrtve in več kot 180 ranjenih, sta brata iz Čečenije.

Reuters
Eksploziji naj bi povzročila brata iz Čečenije.

Kot je poročala ameriška televizija NBC, naj bi bil osumljenec na begu 19-letni Džohar Carnajev. Ubit brat naj bi bil Tamerlan Carnajev. Po navedbah nekaterih tujih tiskovnih agencij naj bi bil star 20 let, ameriški časnik New York Times pa poroča, da naj bi bil star 26 let. Oba brata naj bi imela zakonito dovoljenje za stalno bivanje v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sta se brata v ZDA preselila pred dvema letoma. NBC je še poročal, da naj bi imela brata "mednarodne povezave" in "vojaške izkušnje".

Danes ubiti osumljenec naj bi pred prihodom v ZDA živeli v Kazahstanu, v ZDA pa naj bi kolidž Bunker Hill Community.

Bostonska policija je na lovu za pobeglih osumljencem. Pri tem so napovedali "nadzorovano eksplozijo" v središču mesta. Policija je prek Twitterja prebivalce predelov Boston Common in Charlesgate obvestila, naj bodo pripravljeni na detonacijo. Omenjeno območje leži v zgodovinskem središču metropole in je priljubljena turistična točka.

Osumljenca sta po ponedeljkovi eksploziji na bostonskem maratonu in pred streljanjem na Massachusettskem inštitutu za tehnologijo (MIT) najprej poskušala oropati trgovino v kraju Cambridge, nato pa sta se podala v MIT, kjer sta v četrtek ponoči večkrat streljala na policista v kampusu, ki je tudi umrl.

Par je nato zasegel vozilo znamke mercedes, vozniku pa naj bi dovolil, da je izstopil v Watertownu, kjer se je v lovu za osumljenima slišalo streljanje in eksplozije. Med streljanjem je bil eden od osumljencev zadet in je umrl kasneje v bolnišnici. Prav tako je bil ranjen eden od policistov.

Kot so potrdili v bolnišnici, je osumljenec umrl zaradi številnih ran, imel pa je poškodbe tako zaradi eksplozije kot streljanja. Drugi osumljenec je po streljanju na MIT pobegnil.

Pristojne oblasti so danes na širšem območju Bostona zaustavile ves javni prevoz in ljudem v številnih mestih svetovale, naj ostanejo doma. Prav tako so zaustavili tudi ves primestni promet v in iz Bostona. Policija pa v iskanju pobeglega osumljenca po navedbah dpa uporablja tudi oklepna vozila.