Slovenija

NPU končal s preiskavami, aretirali dve osebi

STA / S.R.
18. 4. 2013, 16.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v okviru predkazenskega postopka danes preiskuje kazniva dejanja gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Celje in Maribor.

Policija.si

Preiskovalci so se lotili štirih hišnih preiskav in tri že zaključili, je za STA povedal Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Med hišnimi preiskavami, v katerih je sodelovalo 20 preiskovalcev, so preiskovalci iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil zakona o kazenskem postopku, zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih, dvema osumljenima osebama odvzela prostost in jih za čas, dokler so trajali zakonsko določeni razlogi, tudi pridržala.

Prostost je bila odvzeta 52-letnemu moškemu iz okolice Velenja, ki pa je že na prostosti, medtem ko je 47-letna ženska iz okolice Ptuja še v pridržanju.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada preiskujejo več poslov prodaje premičnega in nepremičnega premoženja, pri katerih je prišlo do domnevnega oškodovanja ene izmed večjih celjskih gospodarskih družb v višini več kot 11,5 milijona evrov in na drugi strani do pridobitve protipravne premoženjske koristi drugi gospodarski družbi z območja Celja v višini več kot 7,7 milijona evrov.

Skupni znesek premoženjske škode in premoženjske koristi tako znaša več kot 19 milijonov evrov. Po neuradnih informacijah naj bi se zadeva nanašala na celjsko Klasje v lasti velenjskega podjetnika Tomaža Ročnika, ki ima več podjetij, Klasje pa obvladuje preko Fraktal-consulting, in direktorico Klasja Dragico Murko. Ročnik je sicer brat nekdanje predsednice uprave Probanke Maribor Romane Pajenk.

Današnje aktivnosti so del večmesečne kriminalistične preiskave gospodarske družbe s celjskega območja in dveh fizičnih oseb zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Celju, poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Zagrožena kazen za obravnavana kazniva dejanja je od enega do osem let zapora.

Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval pregled obsežne zasežene poslovne dokumentacije ter nosilcev elektronskih podatkov.