Slovenija

Žagar razrešen, za Viranta je zgodbe konec

STA / S.R.
18. 4. 2013, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vlada je danes z mesta v.d. generalnega direktorja direktorata za infrastrukturo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor razrešila Antona Žagarja.

Mediaspeed

Ta je v sredo po pritisku javnosti zaradi povezave z ministrom Samom Omerzelom, ki prihaja iz kvote DL, s položaja odstopil sam. S tem je za predsednika DL Gregorja Viranta zgodba končana.

Mediji so v minulih dneh poročali, da je Žagar v času, ko je bil še zaposlen v Darsu, podjetju ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela Lastinski priskrbel pogodbe v vrednosti skoraj milijon evrov.

Žagarja so iz Darsa odpustili zaradi spornih milijonskih poslov, poleg tega pa ga odškodninsko tožijo v višini tri milijone evrov. Žagar medtem Dars toži zaradi domnevno nezakonite razrešitve.

Zaradi povezave med Žagarjem in Omerzelom sta se pod drobnogledom javnosti znašla tako infrastrukturni minister kot predsednik DL Gregor Virant. Slednji je danes ob robu srečanja z informacijsko pooblaščenko dejal, da je ta zgodba končana. "Drugega dela imamo toliko, to pa je mimo, to smo že rešili, pojasnili. S tem se ne bomo več ukvarjali," je zatrdil Virant.

Virant je medtem že v sredo zatrdil, da minister Omerzel uživa njegovo zaupanje. "Nisem opazil, da bi naredil karkoli narobe, mislim pa, da ni dobro, da je na tako pomemben direktoratu nekdo, ki je v pravdi z Darsom. Ne vem, kdo ima v tej pravdi prav, naj pa Žagar to stvar rešuje privatno pred sodiščem," je dejal.

Kot omenjeno, je Žagar v sredo odstopil s položaja v.d. generalnega direktorja direktorata za infrastrukturo, na katerega je bil imenovan 11. aprila. "Ob mojem imenovanju se je sprožil plaz kritik in podtikanj v javnosti, ki škodujejo tako meni kot ministrstvu za infrastrukturo in prostor," je v odstopni izjavi zapisal Žagar.

Minister Omerzel iz DL je v torek pojasnil, da je Žagarja zaposlil izključno zaradi njegovih izkušenj in strokovnosti. "Moje delo z Darsom je bilo transparentno, nič ni bilo narobe," je dejal minister in dodal, da je pogodbe vedno podpisovala uprava Darsa, Žagarja ni bilo med njimi.

Da je pogodbe skladno s statutom Darsa podpisovala uprava družbe, je v sredo za medije zatrdila tudi nekdanja predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik, ki meni, da je bilo pri poslu med Omerzelovim podjetjem Listinski in Darsom vse čisto.

Kot je Duhovnikova povedala za današnje Delo, so cestno-vremenske postaje dobavljali izvajalci posameznih cestnih odsekov, niso pa jih znali vzdrževati.

Dars je zato angažiral omenjeno podjetje iz Novega mesta, ki je pridobilo licenco za servisiranje naprav švicarskega proizvajalca. Ker so bili edini ponudnik, so z njimi vodili postopek s pogajanji, je začetek sodelovanja, ki sicer sega še v čas pred njenim vodenjem Darsa pojasnila Duhovnikova.

Delo je sicer dobilo podatke, ki zgodbo o Žagarjevem odhodu z Darsa in sklepanju poslov z Omerzelovim podjetjem postavljajo v drugačno luč. Viri in poznavalci razmer v Darsu, ki želijo ostati anonimni, so za časnik zagotovili, da je Žagar kot nekdanji vodja oddelka za IT deloval strokovno, profesionalno in transparentno.

Poslov podjetju Listinski pa da ni mogel zagotavljati, ker za to ni bil pristojen, niti ni sodeloval v razpisnih komisijah za posamezne projekte.

Žagarjev podpis pod pogodbo iz leta 2011, zaradi katerega Omerzelovo podjetje še vedno vzdržuje cestno-vremenske postaje na avtocestnih viaduktih, zato Delovi sogovorniki interpretirajo zgolj kot parafo in potrdilo, da je naročnik ustrezal strokovnim merilom. Tej je moral slediti še podpis članov uprave, sicer pogodba ne bi bila pravno veljavna.

Sporni sta menda tudi tožbi, tako Delo, ki ju je proti Žagarju vložila sedanja uprava Darsa, ki jo je postavil nadzorni svet pod vodstvom Dušana Hočevarja, člana SDS in direktorja občinske uprave v Grosupljem.

Po podatkih časnika Žagarju - skupaj s petimi drugimi uslužbenci Darsa ter z Duhovnikovo in članico uprave Gordano Bošković - očitajo nepravilnosti pri prometni signalizaciji krožišča Tomačevo in nakupu menda nepotrebne gasilne opreme v avtocestnih predorih. Tudi ta posla je sklenila prejšnja uprava Darsa.

Časnik še navaja, da je Žagarja kot vodjo oddelka IT v Darsu oktobra lani zamenjala nekdanja partnerka Janeza Janše Silva Predalič, odpoved delovnega razmerja pa mu je spisala odvetniška družba Francija Matoza, ki v več postopkih zastopa tudi predsednika SDS.