Slovenija

Bomo morali še tistih 30 Patrij vrniti?

STA / S.R.
18. 4. 2013, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič se boji črnega scenarija, po katerem bi Slovenija morala vrniti 30 oklepnikov, ki jih je kupila od finske Patrie.

Slovenska vojska
Bo potrebno vrniti še teh 30 Patrij?

Kot je dejal na današnji seji odbora za obrambo, se namreč nekateri že sprašujejo, ali bi zaradi obsodilne sodbe na avstrijskem sojenju v zadevi Patria morali uveljavljati protikorupcijsko klavzulo.

Minister za obrambo je na seji članom odbora sicer predstavil poročilo o izvrševanju zakona o izvajanju temeljnih razvojnih programov (TRP) Slovenske vojske v letih 2008 do 2015 za leto 2012. Med drugim je pojasnil, da je ministrstvo lani na tem področju izvajalo le pogodbo o nakupu oklepnikov 8X8, ki je bila septembra prekinjena.

Po prvotnem načrtu bi do leta 2012 Slovenija morala nabaviti že 118 vozil, vendar je Slovenska vojska nazadnje ostala pri 30, in sicer v skupni vrednosti nekaj čez 74 milijonov evrov. V celoti pa sta bila od leta 2008 izvedena samo dva projekta, in sicer lahko izvidniško vozilo in radarji dolgega dosega, je povedal Jakič. Do konca letošnjega leta pa naj bi se sicer končali še nekateri programi iz protidobav.

Je pa minister opozoril, da se zaradi sodbe deželnega sodišča na Dunaju, ki je avstrijskega poslovneža Wolfganga Riedla spoznalo za krivega podkupovanja v Sloveniji, nekateri že sprašujejo, ali bi morali uveljavljati protikorupcijsko klavzulo. Kot je dejal Jakič, bi po tem "črnem scenariju" Slovenija lahko ostala še brez 30 že nabavljenih oklepnikov.

V razpravi članov odbora je Ljubica Jelušič (SD) med drugim opozorila, da se bo zakon o izvajanju TRP z letom 2013 praktično končal, zato bi se bilo dobro dogovoriti, kako se bo modernizacija Slovenske vojske nadaljevala do leta 2025. Zato je predlagala sklep, naj odbor predlaga vladi, da preuči zakonske ali druge zavezujoče možnosti za operacionalizacijo načrtov o razvoju in opremljanju Slovenske vojske. Predlog Jelušičeve je odbor tudi potrdil.

Matej Tonin (NSi) pa je predstavil nekaj mednarodnih zgledov, ki bi lahko vodili do prihrankov in večje učinkovitosti Slovenske vojske. Tako je dejal, da je nizozemska vojska začela razvijati poseben oddelek, ki se ukvarja s simulacijami bojnih streljanj. Takšne simulacije, podobne vojaškim igricam, uporabljajo tudi nekatere druge vojske, med temi ameriška in kanadska, saj dobro poustvarjajo situacijo na terenu, je pojasnil Tonin.

Minister je odvrnil, da je taktični simulacijski sistem v Slovenski vojski prisoten že nekaj let, tudi sicer pa je pobuda po njegovem mnenju perspektivna. Prav tako je kot dobrodošlo ocenil pobudo Franca Breznika (SDS) o letnih ekoloških akcijah Slovenske vojske.

Člani odbora so se dotaknili tudi prisotnosti Slovenske vojske v Afganistanu. Trenutno je v tej državi 78 pripadnikov Slovenske vojske, število pa se bo postopno zmanjševalo vse do dokončnega umika v letu 2014. Ob tem je Jakič omenil tudi možnost predloga zakonskih sprememb, po katerih bi o napotitvah na misije v prihodnje odločal državni DZ.

Odbor za obrambo je sejo za zaprtimi vrati nadaljeval z razpravo o pripravljenosti Slovenske vojske v lanskem letu.