Sumijo ju 19 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, so sporočili s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Policisti so med preiskavo ugotovili, da sta osumljenca z lažnim prikazovanjem potreb po tujih delavcih na zavod za zaposlovanje vlagala prošnje za izdajo delovnih dovoljenj. Osumljenca sta tudi vedela, da tujci svojih delovnih razmerij ne bodo sklenili v Sloveniji.

Upravna enota je nato na podlagi njihovih vlog in delovnih dovoljenj tujcem izdala dovoljenja za prebivanje, osumljenca pa sta na takšen način najmanj 19 državljanom Kosova omogočila vstop v Slovenijo in prost prehod notranjih meja Evropske unije.

Novomeški policisti so med preiskavo, ki so jo izpeljali v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi, ugotovili še, da so tujci svojo pot nadaljevali v različne evropske države, najpogosteje v Nemčijo ali Švico, in tam nezakonito bivali.

Policija preiskavo nadaljuje. Kot so zapisali na novomeški PU, so na njihovem območju v zadnjem letu obravnavali več tujcev, predvsem državljanov Kosova, ki so lastniki podjetij v Sloveniji in so tujcem ravno tako omogočali nezakonito priseljevanje.

Tako so nezakonito priseljevanje omogočili najmanj 70 državljanom Kosova in Srbije, skupaj pa so zaslužili več kot 100.000 evrov oz. za vsakega tujca približno 1500 evrov gotovine.

Policisti, ki obravnavajo predvsem kazniva dejanja in prekrške, ki se nanašajo na nezakonito bivanje in zaposlovanje tujcev, so na Dolenjskem in v Posavju lani preverili nekaj več kot 600 delodajalcev in približno 90 stanodajalcev.

Zaradi skoraj 240 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, ponarejanja listin, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in kršitve temeljnih pravic delavcev so lani kazensko ovadili več osumljencev ter zaradi kršitev zakona o tujcih izrekli 82 glob.

Zaradi nezakonitega bivanja je moralo Slovenijo zapustiti 50 tujcev, v dveh primerih pa so ukrepali tudi zaradi kršitev minimalnih bivanjskih in higienskih pogojev za nastanitev tujcev. Policisti, ki so ugotovili, da so tujci živeli v zelo slabih bivanjskih pogojih, so v nekaj več kot 180 primerih napisali predloge tudi drugim prekrškovnim organom, so še sporočili z novomeške PU.