Slovenija

Mariboru grozi 265-milijonska tožba

STA / S.R.
18. 4. 2013, 10.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družba Iskra sistemi je dan po županskih volitvah v Mariboru odstopila od pogodbe po krivdi javnega partnerja in občini dala enomesečni rok za dogovor.

Reuters

Ta se izteče danes opolnoči, prvi mož Iskre Dušan Šešok pa zdaj grozi z ogromno odškodnino. Kot je dejal za STA, bi ta lahko znašala celo več kot 265 milijonov evrov, o čemer je danes pisal Večer.

Po besedah Šešoka je zahtevek lahko še večji, saj je v zadnjem mesecu število prekrškov dramatično poraslo. Natančne številke in druge informacije bo predstavil v petek, ko se dokončno izteče rok za dogovor, še pred tem pa, kot je potrdil, se bo danes zvečer vendarle sestal z novim mariborskim županom Andrejem Fištravcem.

Kot je znano že od prej, Iskra sistemi zahtevajo povrnitev vloženih sredstev v višini sedem milijonov evrov, ker dogovora doslej ni bilo, pa se bodo verjetno odločili še za zahtevek za odškodnino, ki je po Šešokovih besedah v pogodbi jasno definirana.

Gre za 70 odstotkov povprečno mesečo pobranih kazni pomnoženo s 120 meseci, glede na to, da gre za desetletno pogodbo. Po zadnjih podatkih naj bi radarji v Mariboru dnevno beležili kar okoli 2000 prekrškov, kar naj bi bila tudi posledica napovedi nove mestne oblasti, da glob kršiteljem ne bodo pošiljali.

Na Mestni občini Maribor te dni o vsem skupaj molčijo, so pa potrdili, da bodo več povedali na petkovi novinarski konferenci, ko bo verjetno znanega tudi več o tem, kaj so se morda le uspeli dogovoriti s Šešokom, ki grozi tudi z vložitvijo kazenskih ovadb zoper odgovorne na mestnem redarstvu, ki doslej niso izdali še niti ene globe za ugotovljene prekrške.

Nova mestna oblast sicer pri vsem skupaj računa na ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije, da so donedavne odgovorne osebe občine ravnale v nasprotju z določbami zakona o javnem naročanju in zakona o javno-zasebnem partnerstvu in pri tem izpolnile znake korupcije. Komisija zato v sodelovanju z državnim pravobranilstvom nadaljuje s postopki za uveljavitev ničnosti omenjenega pogodbenega razmerja, svoje pa bo v kratkem povedalo še računsko sodišče.

Mariborska občina je s podjetjem Iskra Sistemi sklenila 30 milijonov evrov vredno koncesijsko pogodbo, po kateri naj bi podjetje v obdobju štirih let posodobilo dotrajan semaforski sistem v mestu. Pri tem naj bi se največji del sredstev od kazni kršiteljev, ki bi jih ujeli z novimi radarji, stekal na njihov račun.