Slovenija

Tožilstvo vložilo obtožnico zoper 32-letnega domnevnega posiljevalca

STA / J.P.
17. 4. 2013, 20.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Okrožno državno tožilstvo je zoper 32-letnega Ljubljančana, osumljenega več poskusov posilstva, 29. marca vložilo obtožnico.

Dolenjski list

Na tožilstvu so se danes odzvali tudi na očitke, da niso zanj takoj predlagali pripora. Kot so pojasnili, so se o tem odločali na podlagi ocen utemeljenosti suma in drugih do tedaj znanih okoliščin.

Kot je v sporočilu za javnost zapisala višja državna tožilka in namestnica vodje Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani Katjuša Čeferin, "ob prvi privedbi osumljenega k dežurnemu preiskovalnemu sodniku, ob oceni utemeljenosti suma in ob oceni vseh drugih do tedaj znanih okoliščin, tožilstvo ni podalo predloga za odreditev pripora oz. hišnega pripora".

Ko je osumljenec pred preiskovalnega sodnika stopil drugič, in sicer za dejanje, ki naj bi ga storil še pred prvimi, pa je tožilstvo "ob podani zahtevi za preiskavo zaradi enega kaznivega dejanja poskusa posilstva, ob oceni utemeljenosti suma in oceni vseh drugih do tedaj znanih okoliščin" podalo predlog za odreditev hišnega pripora. Sodišče je predlogu sledilo.

Nato so v fazi preiskave na tožilstvu prejeli obvestilo, da je osumljeni kršil pripor, zaradi česar so takoj predlagali odreditev pripora, je pojasnila Čeferinova. Ob zaslišanju osumljenega pred preiskovalnim sodnikom o okoliščinah kršitve hišnega pripora pa so, potem ko so se seznanili z okoliščinami kršitve, predlog umaknili in v veljavi je tako ostal hišni pripor.

Po opravljeni preiskavi so zoper obdolženca 29. marca vložili obtožnico zaradi treh kaznivih dejanj poskusa posilstva. Senat sodišča je takrat pritrdil tudi predlogu tožilstva za podaljšanje hišnega pripora. Iz mnenja izvedenca psihiatra v preiskavi pa po navedbah Čeferinove ne izhajajo okoliščine, ki bi ob vložitvi obtožnice narekovale uporabo členov kazenskega zakonika glede neprištevnosti in izrekanja varnostnih ukrepov.

Tretjič je osumljenec pred dežurnega preiskovalnega sodnika stopil v ponedeljek, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja spolnega nasilja, storjenega v soboto. Tokrat je tožilstvo predlagalo odreditev pripora, čemur je sodišče sledilo.

32-letni Ljubljančan naj bi v zadnjih štirih mesecih napadel najmanj štiri ženske. Po zadnjem napadu v soboto, ko je okoli 5.30 v Ljubljani fizično napadel mlajšo žensko ter jo poskusil spolno napasti, so ga policisti izsledili še isti dan popoldne in ga s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku. Kot so za STA pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, mu je sodnik odredil enomesečni pripor, ki pa se lahko podaljša.

Po dveh napadih oziroma poskusu posilstva na območju Bežigrada 2. decembra lani je policija moškega izsledila in ga s kazensko ovadbo privedla na zaslišanje k ljubljanskemu preiskovalnemu sodniku, od koder pa je odkorakal na prostost. Policisti so nadaljevali preiskavo in naknadno ugotovili, da je osumljeni podobno dejanje storil že 29. novembra lani v središču Ljubljane. Zaradi novih dejstev so policisti osumljenemu ponovno odvzeli prostost in ga zaradi suma poskusa posilstva privedli k preiskovalnemu sodniku, ki pa je zanj odredil hišni pripor.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je dejala, da se lahko pri nekom, ki že ponavlja kazniva dejanja, računa na ponovitveno nevarnost. Zato je po njenih besedah "zaupanje v takega človeka zelo težko in tvegano", kar se je pokazalo in potrdilo v tem primeru. Hkrati meni, da bi odgovore morali podati vsi vpleteni, saj da je javnost zaskrbljena, žrtve pa se zagotovo čutijo nemočne in razočarane.

Po poročanju POP TV je s primerom seznanjen tudi generalni državni tožilec Zvonko Fišer, ki sicer dela tožilcev ne komentira, a bo pri konkretnem primeru, če bo treba, uvedel strokovni nadzor.