Slovenija

Pri preiskavah Medgena brez oškodovanja javnih sredstev

STA / J.P.
17. 4. 2013, 18.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskovalci NPU niso potrdili obstoja kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev pri izvajanju genetskih testov, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Dolenjski list

 Prav tako je preiskava kriminalistov pritrdila notranji reviziji UKC Ljubljana, da ta s preiskavami Medgena ni bil oškodovan, prav tako ni bil oškodovan ZZZS.

Kot so pojasnili na policiji, je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na podlagi medijskih objav začel s predkazenskim postopkom glede zakonitosti poslovanja enega od medicinskih inštitutov z zasebnim slovenskim podjetjem in kitajskim inštitutom zaradi suma storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev oziroma zaradi suma nenamenske uporabe javnih sredstev na škodo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani.

Gre za inštitut za medicinsko genetiko na ginekološki kliniki UKC Ljubljana, katerega predstojnik Borut Peterlin naj bi bil povezan z zasebnim podjetjem Medgen pri poslih, povezanih z manj invazivnimi preiskavami za ugotavljanje downovega sindroma.

Vodstvo UKC Ljubljana je Peterlinu sredi januarja zaradi te afere tudi odvzelo pooblastila za vodenje inštituta, a so mu jih po opravljeni reviziji vrnili.

Po informacijah, ki so takrat prišle v javnost, naj bi Peterlin nosečnice pošiljal v omenjeno zasebno ambulanto, ki analiz ne opravlja, ampak vzorce pošilja v tujino, na Kitajsko. S tem pa naj bi zasebnemu podjetju, kjer Peterlin tudi dela, za posredovanje omogočil zaslužek v višini 500 evrov na preiskavo.

A je že služba notranje revizije na UKC Ljubljana ugotovila, da s preiskavami za ugotavljanje downovega sindroma, ki jih je izvajal Medgen v letu 2012, UKC Ljubljana ni bil oškodovan.

Tudi kriminalisti so ugotovili podobno. Navajajo namreč, da slovensko podjetje ni oškodovalo UKC Ljubljana, prav tako tudi ni oškodovalo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). NPU v kriminalistični preiskavi tudi ni potrdil, da je bilo storjeno kaznivo dejanje oškodovanja javnih sredstev, niti ne navedb, da je pri poslovanju medicinskega inštituta prišlo do nenamenske uporabe pri razpolaganju z javnimi sredstvi.

Ker preiskovalci niso potrdili povzročitve premoženjske škode ali pridobitve premoženjske koristi oz. da bi bilo storjeno katerokoli uradno pregonljivo kaznivo dejanje, so o izvedenih ukrepih in ugotovitvah s poročilom obvestili ljubljansko okrožno državno tožilstvo. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, se je NPU za preiskovanje omenjenega primera sicer odločil zaradi suma oškodovanja javnih sredstev, suma zlorabe zdravstvenih storitev oz. pomembnosti primera za sistem javnega zdravstva.

Iz kriminalistične preiskave NPU izhaja, da je slovensko podjetje pridobilo koncesijo ministrstva za zdravje in na njeni podlagi pogodbo z ZZZS. Ta je opravil tudi nadzor nad poslovanjem podjetja in pri tem ni ugotovil nepravilnosti, so spomnili v sporočilu za javnost.

Dodajajo, da na podlagi odločbe in pogodbe med ministrstvom za zdravje in slovenskim podjetjem ni sporno, da to opravlja genetsko svetovanje in genetske storitve kot koncesionar, kot tudi ostale zdravstvene usluge, katerih stroške po pogodbi krije ZZZS. V to kategorijo zdravstvenih uslug pa neinvaziven test ne spada in je kot tak v celoti samoplačniški. Za opravljene zdravstvene usluge je na podlagi naročilnic UKC izstavil slovenskemu podjetju račun, ki ga je v celoti poravnal.

Slovensko podjetje je sicer sodelovalo s kitajskim inštitutom v okviru neinvazivnega testa, pri čemer pa uporabniki neinvazivnega testa niso bili preusmerjeni v to podjetje. Prav tako s kitajskim inštitutom ni potekala komunikacija v imenu slovenskega podjetja, temveč v imenu medicinskega inštituta zaradi raziskovalne dejavnosti na področju redkih genetskih bolezni, so še navedli na policiji.

Medgen je pod drobnogled vzelo tudi ministrstvo za zdravje, saj so želeli preveriti, ali podjetje Medgen izpolnjuje pogoje za koncesijo. Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer nedavno dejal, da čaka še dodatna pojasnila.