Slovenija

Sindikat policistov sporoča, da ne bodo barantali

STA / J.P.
17. 4. 2013, 17.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Sindikatu policistov Slovenije opozarjajo, da se ne bodo pogajali in poravnavali o terjatvah, ki so pravnomočne in so že zapadle.

Dolenjski list

Spomnili so na pritožbe države glede odločitev sodišča o regresu in o izplačilu tretje četrtine plačnih nesorazmerij. Pojasnili so, da so glede izplačila tretje četrtine že začeli s prvim postopkom izvršbe.

V Sindikatu policistov Slovenije so v današnjem sporočilu za javnost spomnili, da so že od leta 2010 opozarjali "na nezakonite in nepremišljene poteze vlade". A po njihovem mnenju pravobranilstvo "rine z glavo skozi zid". Ne samo pri aktualnih sodnih sporih, "ampak tudi pri postopkih zoper policiste, ki jim ne priznajo jasno zapisane pravice iz delovnega razmerja".

Februarja se je namreč sindikat policistov glede na večinski interes članstva želel poravnati, ko je prvostopenjsko delovno in socialno sodišče izdalo sodbo v naš prid za izplačilo dela regresa za lansko leto. A se je pravobranilstvo po mnenju sindikata pritožilo brez pravih argumentov, sindikat pa je poravnavo umaknil in se o tem več ne bo pogajal in poravnaval.

Enako se je, kot navajajo, zgodilo pri izplačilu tretje četrtine odprave nesorazmerja pri osnovnih plačah. Glede izplačila tretje četrtine so že začeli s prvim postopkom izvršbe, temu bodo sledili tudi vsi ostali, so odločni v sindikatu.

Dodali so, da bi morda morala država razmisliti o kazenski odškodninski odgovornosti posameznih funkcionarjev, ki "hočejo javne uslužbence prikrajšati in jim odvzeti zakonito pravico, milijonski posli in milijardni davki pa jim polzijo med prsti - na očeh javnosti".

"Očitno bo morala država samo sebe napisati na prvo mesto dolžnikov in se pribiti na sramotilni steber z vsemi odgovornimi ministri zadnjih treh let," še menijo v sindikatu.

Tožbe zaradi neizplačanega regresa za leto 2012 je vložilo več sindikatov. Na prvi stopnji, na delovnem in socialnem sodišču, so tožbo zoper državo med drugim že dobili Sindikat vojakov Slovenije ter oba policijska sindikata. V torek je sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča dobil Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ki je bil uspešen v tožbi za izplačilo razlike lanskega regresa.

Če bo morala država izplačati razliko do lanskega polnega regresa za vse javne uslužbence, bo to pomenilo dodatnih 50 milijonov evrov sredstev, je v torek ocenil minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.