Slovenija

MOL: Proti predlogu glede pitja alkohola

STA / A.M.
15. 4. 2013, 22.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svetniki MOL potrdili predloga za častna meščana, večina pa je bila proti predlogu NSi glede pitja alkohola na javnih površinah.

Janez Kotar

Dovolj podpore pa po daljši razpravi o primernosti prepovedi ni bilo za osnutek odloka svetniškega kluba NSi. Z njim so predlagali, da bi bilo na javnih krajih MOL zunaj prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač, uživanje teh prepovedano. V obrazložitvi osnutka so opozorili, da je uživanje alkohola med mladostniki v Sloveniji glede na raziskave pereč problem. Svetnica NSi Mojca Kucler Dolinar je poudarila, da pri njihovem predlogu ne gre za prohibicijo in poseganje v pravice.

Pitje alkohola pri mladih je velik problem, se je strinjal ljubljanski župan Zoran Janković in dodal, da pa je načeloma proti kakršnikoli prepovedi. "Bojim se, da bi ta prepoved še bolj stimulirala," je pojasnil in povedal še, da bi glede alkohola med mladimi rad videl javno razpravo v Sloveniji.

Anton Kranjc iz NSi pa je poudaril, da mladina potrebuje prepovedi. Po njegovem mnenju posledica prepovedi pitja na prostem ne bi bila selitev tega med štiri stene. "Če so to druga mesta že uveljavila v Sloveniji, potem to ni potencialno neustavno," je še povedal o tem.

Svetniki so obravnavali tudi predlog odloka s spremembami prostorskega akta za območje islamskega versko-kulturnega centra. Danes sprejeti predlog sprememb je v primerjavi z dopolnjenim osnutkom nekoliko spremenjen, saj so med drugim upoštevali manjše popravke projektantov džamije ter odbora za urejanje prostora glede prometne ureditve.

Svetnik SDS Mirko Brnič Jager je pred glasovanjem povedal, da bo glasoval za spremembe, ob tem pa je opozoril na pobudo, ki so jo svetniške skupine prejele od Islamske skupnosti v RS. V njej skupnost po njegovih besedah poziva, da bi komunalni prispevek plačali na način, ki jim ne bi onemogočal začetka gradnje džamije. Na to je na začetku seje opozoril tudi svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek.

Novinar Jurij Gustinčič in igralka Štefka Drolc bosta prejela naziv častni meščan oziroma meščanka Ljubljane, so na današnji seji ljubljanskega mestnega sveta po razpravi o upravičenosti prejema naziva odločili svetniki.

Svetniki so potrdili tudi sklep, da bodo nagrade glavnega mesta Ljubljana za leto 2013 dobili Mirjana Borčić, Katjuša Popović, Janez Čuček in Joco Židaršič, plakete pa Ana Vehar, Društvo Ljubljanski oktet, Zavod prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, Ženski pevski zbor Kombinat ter Dijaški dom Ivana Cankarja.

Pred glasovanjem je mestni svetnik SDS Jernej Pavlin opozoril, da so doslej odločanja o častnih meščanih potekala brez širših posvetovanj in opozoril na "demokratični deficit" v mestnem svetu.

V svetniškem klubu SDS pri tokratnem glasovanju niso sodelovali, odločitev pa je Pavlin pojasnil s tem, da po njihovem mnenju letošnja predloga za častna meščana slovensko in ljubljansko skupnost delita in ne povezujeta. Ob tem je izpostavil, da Gustinčičevi članki v času nastajanja slovenske države kažejo, da je menil, da Slovenija nikoli ne more postati polnopravna članica Združenih narodov.