Slovenija

SDS: 'Reforme Janševe vlade so v mednarodnih institucijah podprli.'

STA/R.S.
12. 4. 2013, 20.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V SDS verjamejo, da bi predsednica vlade Alenka Bratušek potrebovala čas, da bi se seznanila z vsemi ključnimi informacijami, a kot so zapisali v sporočilu za javnost, časa za ukrepanje zmanjkuje.

sds.si

Poudarjajo tudi, da so reforme, ki jih je pripravila vlada Janeza Janše, v mednarodni skupnosti podprli.
V SDS so navedli, da je predsednica vlade danes na novinarski konferenci med drugim dejala, da po njenem tudi v Bruslju niso bili zadovoljni z ukrepi prejšnje vlade. Ob tem so sporočili, da "preden predsednica vlade poda kakšno pomembno izjavo, s katero lahko ogrozi finančno suverenost države, ji predlagamo, da se najprej udeleži kakšne seje Evropskega sveta. Če bi se, bi vedela, da so reforme, še posebej pa sanacijo bančnega sistema in pregledno upravljanje z državnim premoženjem ter umik države iz gospodarstva, podprli Evropski svet, Evropska komisija, Evropska centralna banka, Mednarodni denarni sklad, OECD in Evroskupina".
Tako so vladne reformne ukrepe kot pozitivne po navedbah SDS ocenili tudi vodja delegacije Mednarodnega denarnega sklada Antonio Spilimbergo, evropski komisar za proračun Janusz Lewandowski, generalni sekretar Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria, ter nekdanji vodja Evroskupine Jean-Claud Juncker.
Davkoplačevalcem v SDS sporočajo, naj se primejo za denarnice, saj da je vsak nastop predsednice vlade napad nanje. Dodajajo pa tudi da bomo "zapitek Virant-Praprotnik-Klemenčičevega dogovora" "na žalost plačali vsi".
Vlada se je v četrtek seznanila z oceno stanja državnega proračuna. Ker je dokument označen za interno, premierka o konkretnih številkah ne more govoriti, je pa danes tako razkrila, da je stanje, ki ga je njena vlada podedovala od Janševe vlade, daleč od dobrega. Med drugim je ocenila tudi to, da je bila januarja storjena velika napaka, da se ministrstvo za finance ni zadolžilo, saj so bile obrestne mere dovolj ugodne.