Slovenija

Medja: 'Kupca za NLB letos ne bo!'

STA/R.S.
12. 4. 2013, 18.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik uprave NLB Janko Medja je v pogovoru za Reuters ocenil, da kupca za največjo slovensko banko letos verjetno ne bo mogoče najti.

Mediaspeed

"Če pa banko dokapitaliziramo in jo prestrukturiramo tako, kot smo rekli, da bomo, bi to bilo možno naslednje leto," je dejal. Potrdil je ocene, da tri največje slovenske banke potrebujejo okoli milijardo evrov.
Premierka Alenka Bratušek je danes napovedala, da bo vlada v kratkem, predvidoma v 14 dneh, v DZ poslala predlog za privatizacijo enega ali dveh večjih državnih podjetij. Želi si, da bi bila ena od teh družb banka, saj da bi bil to dober signal za finančne trge.
Medja prodaje NLB letos na pričakuje. "Mislim, da kupca za banko letos ne bi mogli najti, če pa banko dokapitaliziramo in jo prestrukturiramo tako, kot smo rekli, da bomo, bi to bilo možno naslednje leto," je dejal.
Ocenjuje, da bo NLB letos potrebovala 375 milijonov evrov svežega kapitala, pri čemer ni izključil možnosti, da se ta znesek še poveča, če bi regulatorji zvišali zahteve po kapitalski ustreznosti ali če bi prestrukturiranje potekalo počasneje od načrtov.
Prvi mož NLB sicer pričakuje, da bo NLB enkrat treba prodati v celoti, saj da vlagatelji ne bi želeli kupiti banke, v kateri ima država še vedno velik delež.
Država je konec decembra lani od belgijske KBC kupila 22-odstotni delež NLB za 2,77 milijona evrov, kar je le en odstotek knjigovodske vrednosti, je spomnil Reuters.
Medja je prepričan, da je bila ocena vrednosti banke tedaj podcenjena, pri čemer ni želel napovedati, ali bo izguba banke letos nižja od lanske. Skupina NLB je lani ustvarila 273,5 milijona evrov izgube.
Medja je ob tem potrdil ocene vlade, da tri največje slovenske banke - poleg NLB še Nova Kreditna banka Maribor in Abanka Vipa - potrebujejo okoli milijardo evrov svežega kapitala.